Rechten en plichten kunnen maar beter duidelijk zijn voor jou en je medewerkers. Je voorkomt daarmee problemen. De cao en het bedrijfsreglement zijn twee documenten die je hierbij helpen. In dit artikel lees je er meer over.
Cao staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. In deze overeenkomst staan de afspraken over arbeidsvoorwaarden voor iedereen in de slagersbranche. In de slagersbranche onderhandelen de werkgeversorganisatie (KNS) en de werknemersorganisaties (FNV en CNV Vakmensen) over de inhoud. In de poeliersbranche onderhandelen de Poeliersbond namens de werkgevers en FNV en CNV Vakmensen namens de werknemers. In de cao staan afspraken over loon, vakantie-uren en bijvoorbeeld ook over scholing en ziekteverzuim. Je mag als slager eigen aanvullende voorwaarden opstellen in bijvoorbeeld een bedrijfsreglement. Deze mogen niet tegen de afspraken uit de cao in gaan.
Als aanvulling op de cao, kun je een bedrijfsreglement maken. Het is een document met afspraken over wat jij van medewerkers verwacht en hoe je wilt dat er in jouw bedrijf wordt gewerkt.
Denk aan afspraken over uiterlijke verzorging. Je schrijft dan bijvoorbeeld op dat ze schone nagels moeten hebben, geen sieraden mogen dragen en lang haar altijd in een staart moet.
"Een cao zorgt voor eerlijkheid, omdat voor elke medewerker dezelfde rechten en plichten gelden."
"De basis arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de cao. Je hoeft dus niet met je medewerkers over alle arbeidsvoorwaarden te onderhandelen."
"Omdat alle slagerijen zich aan dezelfde cao moeten houden, hoef ik niet te concurreren met andere slagerijen wat betreft arbeidsvoorwaarden."
Keurslager Koen van Vugt
Begin 2000 heb ik een bedrijfsreglement gemaakt. Ik heb een voorbeeld van een andere slager gekregen en hem voor mijn eigen situatie aangepast. Iedereen in het team heeft er één in zijn bezit. In het reglement staat beschreven wat de verplichtingen en verwachtingen zijn van elkaar.
Natuurlijk staat er in het cao veel beschreven, maar in het bedrijfsreglement kun je kwijt hoe je de dingen wilt. Zo beschrijf ik bijvoorbeeld hoe ze zich ziek moeten melden en hoe ze vrije dagen aan moeten vragen. Andere onderwerpen die in het reglement staan zijn bijvoorbeeld de kledingvoorschriften, personeelsaankopen, geheimhouding en calamiteiten.
Het is geen groot document hoor. Zo’n 20 pagina’s. Je moet er geen heel dik handboek van maken maar alleen de dingen beschrijven die regelmatig terugkeren en het belangrijkste zijn. Als slagers een voorbeeld willen van een bedrijfsreglement? Als het ze helpt, dan vind ik het prima dat zij mijn document als voorbeeld gebruiken.
Keurslager Koen van Vugt
In de cao staan de afspraken over arbeidsvoorwaarden voor iedereen in de slagersbranche.
Een bedrijfsreglement kun je als aanvulling zelf maken. In dit document staan de afspraken die je met je medewerkers maakt. Dit hoeft geen groot uitgebreid document te zijn.
Hoe laat jij medewerkers weten wat hun rechten en plichten zijn?
Als je nog geen bedrijfsreglement hebt, wat zou jij daar in kwijt willen?
Als je een bedsrijfsreglement hebt, weten je medewerkers wat er in staat?
12:35