De collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een overeenkomst tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie. Voor de slagersbranche heet deze: de Cao voor het Slagersbedrijf. In dit magazine lees je alles over deze slagers-cao en wat jij als medewerker aan hebt. Dit magazine is bestemd voor alle medewerkers en ondernemers in de slagersbranche.
Als werknemer kun je lid worden van een vakbond. Zij onderhandelen voor jou over je rechten en plichten en je kunt er terecht voor juridische bijstand en advies over werkaangelegenheden. De vakbonden onderhandelen over de cao en de afspraken gelden voor iedereen die in de sector werkt.
Als je lid bent van een vakbond, dan heb je inspraak in de voorstellen voor een nieuwe cao maar ook niet-leden worden er bijvoorbeeld door een enquête bij betrokken. Het is wel zo dat alleen de leden mogen stemmen. Niet-leden hebben dus geen invloed op het uiteindelijke onderhandelingsresultaat.
Een CAO voorkomt dat mensen verschillend wordt behandeld of beloond. Een CAO is namelijk een collectieve arbeidsovereenkomst met afspraken die voor alle werknemers in het bedrijf of sector gelden.
Als je lid bent van een vakbond, dan krijg je het cao-boekje thuis gestuurd. Je kunt hem ook aan je werkgever vragen of downloaden op de site van de vakbonden FNV en CNV.
In de cao voor het Slagersbedrijf staan afspraken tussen de vakbonden CNV Vakmensen en FNV en de werkgeversorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Er staan afspraken in over bijvoorbeeld loon, werktijden, overwerk, toeslagen, vakantiedagen, verlof, pensioen, opzegtermijn en scholing.
Besturder bij CNV Vakmensen
Een cao geldt altijd voor een bepaalde tijd, vaak voor één of twee jaar. Daarna kunnen er onderhandelingen komen tussen werkgevers en werknemers over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Elke nieuwe cao begint daarom met inventariseren wat er leeft in de sector. De vakbond roept kaderleden bij elkaar: werknemers uit de slagersbranche en lid van de vakbond. Zij praten mee over welke onderwerpen belangrijk zijn voor de cao-onderhandelingen. Hieruit komt een voorstel, waar alle leden op mogen reageren en dat wordt afgestemd met de collega-vakbond FNV. Vervolgens wordt een voorstellenbrief naar de werkgeversvereniging (KNS) gestuurd, en sturen zijn hun voorstellen terug. Hierna beginnen de onderhandelingen.
Bij de onderhandelingen zijn bestuurders van de vakbond betrokken. Wat is de rol van een bestuurder? En hoe vertegenwoordigt hij de mensen uit de slagersbranche?
“Ik werk bij CNV Vakmensen als bestuurder en ben in die rol onderhandelaar bij de cao voor het Slagersbedrijf.
Op dit moment is de huidige cao verlopen en zitten we in het onderhandelingstraject om nieuwe afspraken te maken. Tijdens dit proces bespreken we onderwerpen die impact hebben op het dagelijks werk van werknemers in de slagersbranche. Thema’s die nu actueel zijn, zijn bijvoorbeeld loonstijging en rouwverlof.
Om te weten wat er leeft, halen we veel informatie op uit de sector. Zo bel ik zelf bijvoorbeeld elke dag met twee leden. Daarnaast hebben we een aantal onderwerpen die we als vakbond zelf belangrijk vinden. Zoals scholing en ontwikkeling en de zwaar-werk-regeling voor oudere werknemers.
Vervolgens gaan we de gesprekken in. Tussentijds houden we leden op de hoogte. We sturen regelmatig een nieuwsbrief en zorgen dat informatie vindbaar is op de website. Maar de meeste leden willen vooral het eindresultaat weten. Dat is wat ons werk spannend maakt: in hoeverre ben je tevreden met het resultaat en hoe valt het bij onze achterban? Want dat is uiteindelijk waar ik het voor doe: verschil kunnen maken en het werk in onze sector steeds een beetje beter maken.”
Besturder bij CNV Vakmensen
De onderwerpen in de cao hebben direct invloed op je dagelijkse werk. Daarom is het nuttig om te weten wat er speelt. Houd bijvoorbeeld in de gaten wanneer de cao verloopt en hoe het gaat met de onderhandelingen. Kijk regelmatig op de website of volg de vakbond op sociale media. Kaderleden en bestuurders bij een vakbond zitten er voor en namens jou. Dat betekent dat je ze zelf kunt benaderen met vragen.
De onderwerpen in de cao hebben direct invloed op je dagelijkse werk. Daarom is het nuttig om te weten wat er speelt. Houd bijvoorbeeld in de gaten wanneer de cao verloopt en hoe het gaat met de onderhandelingen. Kijk regelmatig op de website of volg de vakbond op sociale media. Kaderleden en bestuurders bij een vakbond zitten er voor en namens jou. Dat betekent dat je ze zelf kunt benaderen met vragen.
FNV
In de drukte van alledag sta je niet altijd stil bij de afspraken en richtlijnen in de cao. Maar onderwerpen als loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en verlof hebben dagelijks invloed op je werk.
Misschien vraag je je af hoe bepaalde zaken zijn geregeld. En wat kan je doen als je werkgever zich niet aan de cao houdt? Kortom, waarvoor en wanneer kan je bij de vakbond terecht? Een aantal tips:
Bepaal wat er precies niet goed gaat en schrijf dit op. Bespreek dit met je werkgever.
Download de cao. Welke thema's zijn relevant voor jouw situatie?
Bespreek dit met je werkgever.
Zoek eventueel steun van collega’s. Samen sta je sterk.
Kom je er niet uit met je werkgever? Neem dan contact op met de FNV of CNV. Zij helpen jou verder als je lid bent of lid wordt.
In de cao voor het Slagersbedrijf staan afspraken tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie. Het gaat om afspraken over bijvoorbeeld loon, werktijden en toeslagen.
Jij kunt inspraak hebben in de cao, ook als je niet lid bent. Als lid kun je bijvoorbeeld deelnemen aan een ledenraadpleging of vergadering. Als niet lid kun je bijvoorbeeld meedoen aan enquetes.
Het kan zijn dat je op de werkvloer een onderwerp uit de cao wil aankaarten. Bespreek dit met je werkgever. Als dit niet werkt, neem dan contact op met de FNV of CNV.
Heb jij de cao al eens (gedeeltelijk) gelezen?
Welke onderwerpen van de cao vind jij belangrijk?
Zou je inspraak willen en zo ja: hoe zou je dat willen?
Wat zou jij doen als je merkt dat je werkgever zich niet aan de cao houdt?