Jij levert als medewerker een belangrijke bijdrage aan het succes van jouw slagerij. Je werkgever heeft voor ogen hoe hij jou en je collega's in wil zetten. Dit noem je personeelsbeleid. Je leest in dit magazine meer over wat personeelsbeleid precies is, hoe dit vaak wordt opgeschreven in een bedrijfsreglement en wat jouw rol is.
Welke plannen heeft een bedrijf met het personeel om de doelen te bereiken? Dat staat in het personeelsbeleid. Een voorbeeld van zo'n doel is het uitbreiden van de slagerij. Deze uitbreiding heeft gevolgen voor het personeel. Er is misschien meer personeel nodig en de mensen die er al werken krijgen andere taken.
Hoe het bedrijf omgaat met deze verandering voor het personeel staat in het personeelsbeleid. Je werkgever stelt het beleid op maar als je tips hebt, geef die dan door aan je werkgever. Meedenken kan altijd.
In het bedrijfsreglement staan alle regels en afspraken waar iedereen zich aan moet houden als je in een bedrijf werkt. Je kunt denken aan afspraken over werktijden, het gebruik van sociale media, kleding- en haardracht, verlof, (vakantie)planning, verzuim en geplande gesprekken over het functioneren en beoordelen van de medewerker.
Door dit vast te leggen, weet iedereen waar hij aan toe is en weet jij wat je rechten en plichten als medewerker zijn. Belangrijk is wel dat alle afspraken passen binnen de kaders van de cao voor het Slagersbedrijf.
Het personeelsbeleid en bedrijfsreglement geven jou en je werkgever duidelijkheid over de regels en afspraken voor het personeel in een bedrijf.
Wat moet jij als medewerker hiervan weten?
Gelderblom Slagerij & Party Service
Goed dat je weet dat er een personeelshandboek is. Weet je ook waar het ligt? En heb je het al eens gelezen? In het personeelshandboek staat belangrijke informatie voor jou als medewerker. Bijvoorbeeld jouw rechten en plichten, maar ook rechten en plichten van de werkgever. Het bedrijfsreglement vind je ook terug in het personeelshandboek. Hier staan bijvoorbeeld bedrijfsregels en algemene afspraken in over klantomgang, kassagebruik, uiterlijke verzorging en gebruik van sociale media.
Jammer dat er geen personeelshandboek is. In het personeelshandboek staat belangrijke informatie voor jou als medewerker. Bijvoorbeeld jouw rechten en plichten, maar ook rechten en plichten van de werkgever. Het bedrijfsreglement vind je ook terug in het personeelshandboek. Hier staan bijvoorbeeld bedrijfsregels en algemene afspraken in over klantomgang, kassagebruik, uiterlijke verzorging en gebruik van sociale media.
Vraag eens na of er een personeelshandboek aanwezig is. In het personeelshandboek staat belangrijke informatie voor jou als medewerker. Bijvoorbeeld jouw rechten en plichten, maar ook rechten en plichten van de werkgever. Het bedrijfsreglement vind je ook terug in het personeelshandboek. Hier staan bijvoorbeeld bedrijfsregels en algemene afspraken in over klantomgang, kassagebruik, uiterlijke verzorging en gebruik van sociale media.
Voorkomen is beter dan genezen! Ook jij kunt helpen om verzuim te voorkomen.
Tips:
Ken jij de Wet Verbetering Poortwachter? Hierin staan de wettelijke verplichtingen over verzuim. De belangrijkste zaken op een rij:
Mocht je na 87 weken nog niet (helemaal) aan het werk zijn , dan ontvang je een WIA-aanvraagformulier. De WIA is de uitkering die je krijgt als je door ziekte niet of minder kunt werken.
Je bent verplicht je aan de Wet Verbetering Poortwachter te houden. Als je dit niet doet kan je loon stopgezet worden en kan het UWV een WIA-uitkering weigeren. Ook je werkgever is verplicht zich aan de Wet Verbetering Poortwachter te houden.
Verzuim betekent simpel gezegd dat je niet kunt komen werken omdat je ziek bent. Wat moet je doen als je ziek bent en hoe voorkom je het zoveel mogelijk?
Hoe je omgaat met verzuim staat in het verzuimprotocol. Hierin staat de procedure van het ziekmelden en aan welke regels jij je moet houden als je ziek bent. Heb je het protocol nog nooit gezien? Vraag deze dan bij je werkgever.
Het is belangrijk dat je je eigen cao goed kent. Lees deze eens door als je hier tijd voor hebt. Twee belangrijke regelingen in de slagersbranche zijn de cao Diss en de cao Paww:
Cao Diss
Diss staat voor Cao Duurzame Inzetbaarheid Sector Slagersbedrijf. Deze cao bestaat uit twee seniorenregelingen waarbij de medewerker vanaf 60 jaar onder voorwaarden minder kan gaan werken met behoud van (een deel van) het loon.
Cao Paww
Paww staat voor Cao Private Aanvulling WW en WGA. Voor deze regeling betaalt de medewerker een premie van 0,3% van zijn salaris. Deze regeling beschermt de werknemers tegen langdurig inkomensverlies.
Meer informatie over bovenstaande regelingen vind je op slagers.nl. Deze twee regelingen zijn enkel van toepassing op medewerkers die werken in een slagerij.
In het personeelsbeleid staat hoe een bedrijf met zijn personeel om wil gaan. De concrete afspraken staan in het bedrijfsreglement. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over de werkinstelling, geplande gesprekken, (vakantie)planning en verzuim.
Doordat dit op papier staat, is het een handig naslagwerk en weet jij als medewerker wat je rechten en plichten zijn. Speel actief een rol in de uitvoering van deze afspraken. Help collega’s en vertel je ideeën over de slagerij aan je werkgever. Zo zorg je samen voor een fijne werkomgeving.
Ken jij het bedrijfsreglement van jouw slagerij?
Waarom past de werkwijze van de slagerij bij jouw werkinstelling?
Wat is jouw rol in geplande gesprekken?
Weet jij op welke manier je je ideeën over de planning aan je werkgever kunt vertellen?
Ben jij je bewust van de verplichtingen die je hebt bij verzuim en re-integratie?
Geplande gesprekken
Worden bij jullie geplande gesprekken, zoals een werkoverleg, teamoverleg of evaluatiegesprek gevoerd? Als jullie dit al doen: zie jij nog kansen om dit te verbeteren? Zet dit op de agenda voor een volgend gesprek.
Hebben jullie geen geplande gesprekken? Bedenk hoe jij deze vorm zou willen geven en bespreek dit met je werkgever.
Bedrijfsreglement en CAO
Weet jij wat in het bedrijfsreglement en de CAO staat? Ben jij ook op de hoogte van de seniorenregeling in die in de Cao-Diss staat beschreven? Lees deze eens goed door en kijk of je op de hoogte bent van alle afspraken. Bespreek dit daarna met een collega. Stel elkaar de volgende vragen:
- Stonden er afspraken in die je niet kende? Zo ja, welke?
- Welke afspraken vind jij het belangrijkst?
Hebben jullie hierna nog vragen over de afspraken of de uitvoering daarvan? Ga in gesprek met je werkgever.