Misschien is het jouw droom om een eigen slagerij te beginnen. Zelfstandig zijn, eigen baas, je eigen slagerij inrichten… Welke reden je ook hebt om te gaan ondernemen, neem ruim de tijd om van start te gaan. Het starten of overnemen van een eigen bedrijf kan een langdurig en complex proces zijn.
“Een eigen bedrijf starten begint natuurlijk met passie. Het ondernemen zit in je genen of niet. Ik heb altijd al de ambitie gehad om een eigen slagerij te hebben.”
“Ik ben voor mezelf begonnen, omdat ik graag eigen baas wil zijn. Ik wil mijn eigen keuzes maken en mijn eigen dingen doen.”
“Door voor mezelf te beginnen, kan ik apart en vernieuwend zijn. Voor een baas werken remt dit toch af.”
Hoe heb je voor de huidige locatie van de winkel gekozen?
De Stadsslager zit in de binnenstad van Groningen. Ik heb voor deze locatie gekozen vanwege mijn doelgroep. Hier zit ik in de buurt van artsen, fysiotherapeuten, advocaten en studenten: midden in mijn doelgroep, als het ware. In bijvoorbeeld een dorp zou ik met ditzelfde concept niet de juiste klanten trekken.
Hoop je met het concept van De Stadsslager collega-slagers te inspireren?
Ik begin niets nieuws, want er zijn slagerijen die het al jaren zo doen. Ik ben slechts iemand die er ook aan begint. Ik hoop wel dat andere slagers kritisch naar hun eigen onderneming gaan kijken. Als je iets twintig of dertig jaar op een bepaalde manier hebt gedaan, lijkt het vanzelfsprekend om het de volgende twintig of dertig jaar ook zo te doen. Er zijn veel ouderwetsere slagers die niet willen innoveren. Het slagersvak verandert nu eenmaal. Daar moet je nu al op inspelen, want anders ben je over vijf of tien jaar te laat.
Heb je tips voor collega-slagers die een eigen onderneming willen starten?
Ik ben zelf nog heel erg aan het zoeken naar tips van andere slagers, maar als ik één ding mag meegeven als je een nieuwe zaak start: niet bang zijn en gewoon doen. Wees niet bang voor de kosten. Je kunt goede afspraken maken met leveranciers. Ik ben 24, dus mijn spaarrekening was nog niet zo heel hoog. Ik had het geluk dat de eigenaar van het pand mij tegemoet wilde komen in verbouwingskosten en dat hij me pas huur liet betalen zodra de winkel daadwerkelijk open was. Misschien zegt men dat je er nog niet klaar voor bent of dat je het niet moet doen in deze tijd. Maar ja, wanneer moet je het dan wel doen?
Marco van der Hout
Een plan, dat je als startende ondernemer kunt volgen, is het tienstappenplan van de KNS. Voor het openen van je bedrijf, kun je het plan als checklist gebruiken. Zo weet je dat je niets over het hoofd hebt gezien.
De tien stappen zijn:
Het starten of overnemen van een eigen bedrijf begint met emotie. De eerste stap over oriëntatie en voorbereiding valt hieronder. Als je een eigen slagerij start, heb je waarschijnlijk een passie voor het slagersvak en ondernemen. Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan is je visie. Denk goed na over wat voor slager je wilt worden. Vind je het belangrijk om bijvoorbeeld biologisch vlees te verkopen of wil je je eigen worst maken?
Onder het juridische aspect vallen stap 2, 5 en 6 van het tienstappenplan. Deze stappen gaan over verplichtingen, vergunningen en hygiënewetgeving, maar ook over personeel en contracten. Bij het overnemen van een bedrijf neem je de lopende contracten en afspraken vaak over.
Heb je ook nagedacht welke rechtsvorm je bedrijf gaat hebben? Denk hier goed over na, want dit heeft gevolgen voor de belasting. Bij het aangaan van verplichtingen, het aanvragen van vergunningen en het beoordelen van contracten kan de hulp van een jurist nodig zijn.
Stap 4 (huisvesting) en 7 (financiën) vallen onder het financieel-economische aspect. Op dit gebied heb je als startende ondernemer veel keuzes te maken. Wat doe je met de huisvesting? Ga je kopen of huren? Beide opties hebben voor- en nadelen. Als je koopt word je eigenaar van het pand, maar je moet de onderhoudskosten wel betalen.
Als je een bedrijf start, maak je een ondernemingsplan. Een onderdeel hiervan is het financiële plan, waarin verschillende begrotingen zitten. Bij het maken van het financiële plan is het raadzaam advies van een accountant in te winnen. Leg alle (financiële) afspraken vast op papier. Maak een plan van aanpak voor wat je met klanten doet die hun rekeningen niet betalen.
Onder het fiscale gedeelte valt stap 8. Dit gaat onder andere over de belastingen en administratie. Zoek dit aspect goed uit, zodat je niet voor nare financiële verrassingen komt te staan. Bij fiscale zaken kun je de hulp van een fiscalist vragen. Vaak beschikt een accountantskantoor ook over fiscalisten.
Het is belangrijk om een goede administratie op te zetten, bij te houden en bewaren. Dit ben je als ondernemer ook wettelijk verplicht. Als je de administratie op een juiste manier bijhoudt, is het ook makkelijker om belastingaangifte te doen of de btw-afdracht te berekenen.
De meeste stappen van het tienstappenplan kun je onderverdelen in vier aandachtsgebieden. Binnen deze aandachtsgebieden denk je na over keuzes bij het starten of het overnemen van een bedrijf.
over starten van je eigen bedrijf
Wat waren jouw drijfveren voor het starten van een eigen bedrijf?
Ik vind het heel prettig om mijn eigen ding te kunnen doen. En als ondernemer heb je de vrijheid om je eigen ding te doen. Zo kun je je eigen visie ontwikkelen en deze tot uiting laten komen in de slagerij. Ik vind het enorm motiverend dat ik een eigen idee heb, dit verder kan uitwerken en het uiteindelijk ook kan toepassen. Je hebt dus echt de vrijheid om zelf te bedenken en te bepalen wat jij denkt dat het beste is. Dat vind ik uiteindelijk het leukste van het hebben van een eigen slagerij.
Welke stappen heb je gezet om een eigen bedrijf te starten?
Eind 2022 heb ik samen met mijn compagnon dit bedrijf overgenomen. We werkten op dat moment allebei bij een ander bedrijf. Bij mijn toenmalige werkgever had ik niet echt meer de mogelijkheid om mij verder door te ontwikkelen in loondienst. En daar was toen geen optie om het bedrijf op korte termijn over te nemen. Ik wist dat een slagerij waar ik in het verleden had gewerkt te koop stond en ben op een dag naar binnen gelopen en aan de praat geraakt met de toenmalige eigenaar. Al snel kwam op tafel dat hij inderdaad de slagerij wilde verkopen en zo is het balletje gaan rollen. Het is toen heel snel gegaan. Binnen twee maanden stond de handtekening en binnen een half jaar hebben we het bedrijf overgenomen.
Tijdens de overname en in de beginfase van het runnen van een eigen bedrijf heb ik dankbaar gebruikgemaakt van mensen in mijn netwerk die ervaring hebben met een bedrijfsovername. Met hen heb ik veel gespard over hoe zo’n overname nou eigenlijk werkt en op welke zaken je moet letten. Verder was het heel waardevol om goede professionals om je heen te hebben. Een goede accountant kan bijvoorbeeld heel rationele argumenten aandragen waarom je iets wel of niet moet doen, zoals bij de financiering. Uiteindelijk komt er best wel veel bij kijken, wat je je vooraf niet realiseert. Maar ik heb dat ook als heel leuk ervaren. Je raakt op die manier weer met nieuwe mensen in gesprek omdat je bijvoorbeeld een potentiële klant voor hen bent.
Achteraf ben ik erg blij met hoe het proces is gelopen en met het eindresultaat. Als ik het over zou moeten doen, zou ik het weer op dezelfde manier aanpakken.
Kwamen jouw verwachtingen van het starten van een eigen bedrijf overeen met de werkelijkheid?
Tijdens de overname ben je zelf natuurlijk helemaal gefocust op dat proces. Je zit in een sneltrein en bent er constant mee bezig. Alleen niet iedereen heeft dezelfde urgentie als jijzelf hebt en dat is soms vervelend. Het aanvragen van een zakelijke bankrekening bijvoorbeeld heeft bij ons toch een paar maanden geduurd. Je blijft op dat soort momenten afhankelijk van andere partijen. Het is fijn dat deze partijen er zijn zodat je met ze kunt samenwerken, maar je blijft ook van ze afhankelijk.
over starten van je eigen bedrijf
Robin van der Tol
Een belangrijk onderdeel van het tienstappenplan is de derde stap: de markt. Doe een goed marktonderzoek zodat je weet of er voldoende draagvlak is. Het draagvlak houdt in of je genoeg klanten kunt krijgen voor jouw slagerij op een bepaalde locatie.
De KNS heeft een locatiescan. De scan kan een waardevolle bijdrage leveren aan de keuze voor de locatie of het soort slagerij. Met de locatiescan kan namelijk de omzetpotentie van de slagerij worden bepaald. Zo kun je kijken of er voldoende draagvlak is voor een slagerij op een bepaalde plek.
De locatiescan kun je ook gebruiken voor een bestaande slagerij. In dat geval vergelijk je de omzetpotentie met jouw echte omzet. Je ziet dan of je meer omzet maakt dan verwacht wordt op basis van de scan. Het kan ook zijn dat je omzet laat liggen.
Slagerij Laurijssen
Bij het overnemen van een bedrijf is hulp en steun van anderen heel belangrijk. Mijn belangrijkste steun is mijn vrouw. Zonder haar had ik het niet kunnen doen. Het is hard werken; ik ging van 40 uur naar meer dan 70 uur in de week. We doen het echt met z’n tweeën. Met haar heb ik in het begin ook gekeken of we de slagerij zouden overnemen.
Ik had een goede club mensen om mij heen die met mij meedachten. Met een vriend, die een eigen zaak in de bouw heeft, heb ik gekeken naar de bedrijfsmatige kant. Daarna heb ik met een andere vriend gesproken, die een eigen bedrijf heeft in het onderhoud van slagersmachines. Hij had goede tips. Hij adviseerde me bijvoorbeeld om de toonbank bij collega-slagers te bekijken en ook naar hun visie te vragen.
De slagerij heb ik verbouwd. Na de verbouwing kreeg ik hulp aangeboden van de kruidenleverancier. Hij wilde de toonbank voor me vullen. Eerst wees ik dit af, maar uiteindelijk heb ik de hulp toch geaccepteerd. Het is belangrijk om hulp van anderen aan te nemen. Dit is ook een vorm van netwerken.
Slagerij Laurijssen
Leuk dat je een eigen slagerij wil starten of overnemen. Als eerste stap zou je bij je werkgever kunnen informeren. Hoe heeft hij het starten of overnemen van de slagerij aangepakt en heeft hij eventueel al over een opvolger nagedacht?
Het starten of overnemen van een slagerij spreekt niet iedereen aan. Dat geeft ook niet, sommige mensen komen beter tot hun recht als medewerker.
Slagerij Ten Wolde
Mijn advies aan slagers die een eigen bedrijf willen starten, is het inschakelen van een marketingbureau. Zij kunnen je tips en adviezen geven voor en na de opening. Een marketingbureau neemt je veel werk uit handen en helpt met je eigen, unieke huisstijl. Het kost wel iets, maar dat had ik in het financiële plan begroot. Vooral het eerste jaar na het openen van je slagerij is heel belangrijk. De eerste blik van de klant op je bedrijf is bepalend, het is daarom belangrijk om dit meteen goed te doen.
Betrek de buurt bij de verandering, zorg dat ze weten dat er een slagerij komt. Het marketingbureau heeft bijvoorbeeld openingsflyers gemaakt en we hebben acties gehouden in de buurt. Ik heb best al wel wat gedaan aan marketing, maar ik hoor nog steeds, na een half jaar, dat buurtbewoners niet weten dat de slagerij overgenomen is. Stel je voor hoe dat is, als je niets aan marketing doet. Het is dus best een belangrijk onderdeel.
Slagerij Ten Wolde
Je kunt verschillende redenen hebben waarom je een bedrijf zou willen starten. Een plan, dat je als startende ondernemer kunt volgen, is het tienstappenplan. De meeste stappen van het tienstappenplan kun je onderverdelen in vier aandachtsgebieden: emotie, juridisch, financieel-economisch en fiscaal.
Zorg dat je een goed ondernemingsplan, met daarin een financieel plan, hebt. Met de locatiescan kun je een geschikte locatie vinden of de omzetpotentie van je bestaande slagerij controleren. Zorg dat je een goede club mensen om je heen hebt en dat je na de opening goed gebruik maakt van marketing.
Hoe heb jij het starten van je eigen bedrijf aangepakt?
Welke dingen had je nu misschien anders aangepakt?
Welk advies zou je geven aan startende slagers?
Hoe zou je startende ondernemers kunnen helpen?
Deel je kennis
Inventariseer onder je werknemers wie er een eigen slagerij zou willen starten of overnemen. Organiseer voor deze werknemers een bijeenkomst waarin je je eigen ervaring over het starten van je bedrijf deelt. Waar begon het mee en welke stappen heb je doorlopen? Geef ze tips en adviezen over hoe het starten van een eigen slagerij aan kunnen pakken.
Omschrijf je ideale slagerij
Je hebt vast wel een idee van hoe jouw slagerij eruit zou komen te zien, als je een eigen bedrijf zou starten. Denk na over je visie, de inrichting, personeel, etc. Bedenk ook een naam voor je slagerij. Zet alles op papier en deel dit met je collega’s of werkgever. Hebben zij op- of aanmerkingen?
Interview je werkgever
Bedenk vragen die je aan je werkgever zou kunnen stellen over het starten van een eigen slagerij. Bijvoorbeeld over wat zijn drijfveer was om voor zichzelf te beginnen of hoe hij dit heeft aangepakt. Schrijf de vragen op en stel ze aan je werkgever. Schrijf de antwoorden voor jezelf op en bedenk op welke manier dit jou kan helpen bij het starten van je eigen slagerij.
Omschrijf je ideale slagerij
Je hebt vast wel een idee van hoe jouw slagerij eruit zou komen te zien, als je een eigen bedrijf zou starten. Denk na over je visie, de inrichting, personeel, etc. Bedenk ook een naam voor je slagerij. Zet alles op papier en deel dit met je collega’s of werkgever. Hebben zij op- of aanmerkingen?