In dit magazine
De samenleving verandert continu. Ook de slagersbranche is volop in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Iedereen die werkzaam is in de slagersbranche, heeft baat bij een leven lang leren. In dit magazine lees je hoe jij je leven lang kunt blijven leren. Dit magazine is speciaal voor geschreven voor medewerkers in de slagersbranche.
Een leven lang leren betekent dat je je gedurende je werkende leven blijft ontwikkelen. Zo blijf je bij met de laatste ontwikkelingen in jouw werkveld en word je als werknemer waardevoller omdat je meer kennis hebt. Met andere woorden: door je leven lang te leren, ben en blijf je inzetbaar op de arbeidsmarkt. Dit idee wordt ook wel employability genoemd.
Investeren in employability heeft veel voordelen, zowel voor werkgevers als werknemers. De werkgever heeft meer aan de werknemer omdat deze productiever, deskundiger, klantvriendelijker en veilig werkt. Als zich beter voelt op werk, zal deze daarnaast minder snel uitvallen. Tegelijkertijd geeft voor de werknemer meer voldoening omdat deze meer verantwoordelijkheid kan dragen en dus gemotiveerder naar het werk komt.
Een leven lang leren kan op allerlei manieren. Zo kun je je omscholen, bijscholen of specialiseren. De overheid stimuleert mensen om zich op deze manieren te ontwikkelen. Dat doet de overheid met maatregelen, experimenten en subsidies. In de cao voor de slagersbranche zijn afspraken vastgelegd over een leven lang leren.
Niet alleen de slagersbranche, maar de hele arbeidsmarkt is in ontwikkeling. Technologische ontwikkelingen hebben grote invloed op hoe mensen werken. Door bijvoorbeeld nieuwe machines kunnen we goedkoper en nauwkeuriger werken, maar ze kunnen mensen ook overbodig maken. Ook wet- en regelgeving bepaalt hoe mensen werken, bijvoorbeeld omdat de overheid en brancheverenigingen eisen stellen aan hygiënisch werken. Daarbij willen werkgevers dat hun medewerkers veilig werken, zodat er geen ongelukken gebeuren. Ten slotte zijn er maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op de arbeidsmarkt en de slagerij. Zo werken er tegenwoordig meer mensen parttime en worden alternatieven voor vlees steeds populairder.
Slagerijen van twintig jaar geleden zijn al bijna niet meer te vergelijken met slagerijen nu. De werkzaamheden binnen de slagerij veranderen dan ook met de tijd. Klanten komen niet alleen bij de slager voor het vlees zelf, maar vragen ook om advies over de bereiding van het vlees. Daarbij kunnen mensen ook bij veel slagers terecht voor andere producten dan vlees, bijvoorbeeld maaltijden en broodjes. Naast hun winkel hebben veel slagers nu ook webshop waar klanten producten kunnen bestellen. Die bestellingen halen ze dan op in de winkel of laten ze thuisbezorgen.
Net als de werkzaamheden van slagers, verandert ook ondernemerschap in de slagerij. Doordat meer mensen parttime werken, zijn er meer mensen nodig om dezelfde hoeveelheid werk te doen. Daardoor ontstaat er soms krapte op de arbeidsmarkt. Ook worden werknemers steeds kritischer: ze stellen strengere eisen aan hun werk(omgeving) en spreken zich sneller uit wanneer zij verandering willen zien. Hierdoor is er meer aandacht voor arbeidsverhoudingen. Steeds vaker zie je dat medewerkers een vorm van medezeggenschap krijgen in de slagerij.
Een onderdeel van een leven lang leren is weten wat er speelt. Lees hier welke belangrijke ontwikkelingen er in de slagersbranche spelen.
Ik ben zelf het product van omscholing: mijn achtergrond is in transport en logistiek. Vanuit mijn werk was ik al gewend om cursussen te volgen. Op een gegeven moment ben ik met mijn ouders in gesprek gegaan over het voortzetten van hun bedrijf. Toen ben ik eigenlijk helemaal opnieuw begonnen met leren: in eerste instantie een cursus, daarna een scholing en later weer stagelopen bij slagers. Zodoende ben ik de slagerswereld ingerold.
In de slagerij zijn er continu dingen in verandering. Als werknemers ook in ontwikkeling zijn, matcht dat met elkaar. Wij bieden ieder jaar voor al onze werknemers cursussen aan op de werkvloer. Vooral de jongere werknemers gaan nog één dag in de week naar school. We hebben ook een aantal werknemers die tijdelijke cursussen doen van een paar weken of een maand. Maar we hebben ook voor de leidinggevenden een coachingstraject gehad. Dat is weer specifiek voor de fulltimers die hier al een aantal jaren werken. Dat wil niet zeggen dat iedereen zich altijd moet ontwikkelen: als je hier maar één dag in de week in de winkel werkt, hoef je niet ook nog een dag in de week naar school te gaan. Zo proberen we het aan te passen aan de medewerker.
Ik denk dat het goed is om twee keer per jaar gezamenlijk iets te ondernemen als team: één keer iets educatiefs en één keer iets informeels. Het teamgevoel draagt bij aan de motivatie van medewerkers om te blijven leren. In een hecht team waarin iedereen open naar elkaar is, is de motivatie om te leren het grootst. Dan vindt er kruisbestuiving plaats.
Ieder jaar stelt de overheid een subsidie beschikbaar voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie heet STAP. Dit staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het STAP-budget bedraagt maximaal € 1.000 en kan worden gebruikt voor een opleiding, training of cursus. Om een STAP-budget aan te kunnen vragen, moet je minstens 18 jaar oud zijn en mag je nog geen AOW ontvangen. Daarnaast moet de opleiding, training of cursus nog niet gestart zijn op het moment dat je het budget aanvraagt. Je vraagt het STAP-budget aan via het UWV.
Subsidies voor scholing zijn ook vastgelegd in de cao. Deze subsidies worden verstrekt door Sovvb (Stiching Opleidingsfonds Slagersbedrijf). Je kunt de subsidie aanvragen via het online aanvraagformulier. Let er daarbij op dat je volledig bent in de aanvraag en de juiste bijlagen meestuurt. Zodra je bevestiging hebt gekregen, kan je aanvraag worden behandeld.
Een andere regeling voor bijscholing is EVC. Dit staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Met een EVC-procedure worden jouw kennis en ervaring als medewerker officieel erkend. Je kunt dan een Erkenningscertificaat of diploma ontvangen. Voor een EVC-procedure kun je bij Sovvb terecht voor een subsidie.
Bij omscholing volg je een opleiding voor een beroep waarvoor je nog niet eerder bent opgeleid. Je maakt dan een carrièreswitch. Dit kan bijvoorbeeld door trainingen of cursussen te volgen waarmee je nieuwe vaardigheden aanleert. Vaak zijn er specifieke vacatures voor omscholing. Als je je wilt laten omscholen tot slager, dan kan het zijn dat je leert en werkt tegelijk. Soms worden de kosten dan door je werkgever betaald.
Met bijscholing fris je je vakkennis op en leer je nieuwe kennis en vaardigheden die belangrijk zijn voor jouw werk. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bereiden van nieuwe producten of het omgaan met nieuwe machines of gereedschappen.
Bij specialisatie doe je kennis en vaardigheden op waarmee je je als slager, ondernemer of verkoper nog meer kunt onderscheiden. Dit kun je voor jouw functie doen door certificaten of diploma’s te behalen. Zo kun je je bijvoorbeeld specialiseren als worstmaker, traiteur of verkoper. Ook kun je je als slagerij specialiseren. Dit kan bijvoorbeeld door zelf dieren te slachten, cateringdiensten aan te bieden of maaltijden te verkopen.
Naast deze vormen van (bij)leren kun je ook op andere manieren initiatief nemen om jezelf te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan korte cursussen om handige vaardigheden te ontwikkelen, zoals omgaan met klanten. Ook kun je binnen de slagerij zelf een project oppakken. Heb je bijvoorbeeld ideeën over hoe de voorraad beter kan worden beheerd? Stel het eens aan je collega’s voor. Ten slotte kun je nog denken aan scholing op de werkvloer of aan een uitgebreidere brancheopleiding van de SVO.
Er zijn verschillende manieren waarop jij als (toekomstig) werknemer in een slagerij kunt bijblijven. Klik op de knoppen om te lezen welke manieren van bijleren op jou van toepassing zijn en wat je zoal kunt leren.
In dit magazine heb je gelezen waarom het belangrijk is om je leven lang te blijven leren. Misschien heb je al nagedacht over wat je binnen de slagerij zou willen leren en hoe je dit kunt bereiken. Zoek ook eens uit of je recht hebt op subsidies hiervoor. Als je nog niet bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling, dan kun je dat eens bespreken met je collega’s. Deel je ervaringen onder aan dit magazine!
In dit magazine heb je gelezen waarom het belangrijk is om je leven lang te blijven leren. Misschien heb je al nagedacht over wat je binnen de slagerij zou willen leren en hoe je dit kunt bereiken. Zoek ook eens uit of je recht hebt op subsidies hiervoor. Als je nog niet bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling, dan kun je dat eens bespreken met je collega’s. Deel je ervaringen onder aan dit magazine!
De slagersbranche is volop in ontwikkeling. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, in werkzaamheden en in ondernemerschap zorgen ervoor dat het werken in de slagerij steeds verandert. Om inzetbaar te kunnen blijven in de slagersbranche, is het belangrijk om te blijven leren. Dit kan onder meer door je te laten omscholen of bijscholen of door je te specialiseren. Zowel binnen als buiten de slagerij zijn hier veel mogelijkheden voor. Blijven leren gunstig voor jou en voor je werkgever: je krijgt meer plezier in je werk en bent waardevoller voor de slagerij.
Wat doe jij om bij te blijven met ontwikkelingen in de slagerswereld?
Welke extra kennis kan jouw slagerij goed gebruiken?
Hoe zou je die extra kennis kunnen verwerven?
Wat zou jij van collega's kunnen leren?
Wat zouden collega's van jou kunnen leren?
Ontwikkelingen herkennen
Bedenk voor jezelf welke ontwikkelingen binnen de slagersbranche invloed hebben op jou. Welke ontwikkelingen zie je? Hoe je kun je het beste omgaan met die ontwikkelingen? Is het bijvoorbeeld verstandig om je te laten bijscholen? Let hierbij op jouw functie binnen de slagerij. Bespreek deze ontwikkelingen ook met collega’s. Hoe kijken zij hiertegen aan?
Scholing voor jou
Bedenk wat je zou willen leren binnen de slagerij en zoek op voor welke scholingsmogelijkheden je in aanmerking komt. Gaat het om omscholing of om specialisatie? Ga na wat de kosten zijn en of je recht hebt op subsidie. Bedenk ook wat je kunt leren van je collega’s.