verschillende levensfases
vormgeven van personeelsbeleid
Tegenwoordig is het lastig om personeel te vinden. Misschien herken je dat wel in jouw eigen slagerij. Door het personeelstekort wordt het belangrijk de kennis en ervaring van werknemers binnen het bedrijf te houden. Levensfasebewust personeelsbeleid kan hierbij helpen. In dit magazine leer je wat dit is en wat het kan betekenen voor jouw slagerij.
Jouw collega’s kunnen andere behoeftes hebben dan jij doordat zij in een andere levensfase zitten. Personeelsbeleid dat hier rekening mee houdt, wordt ook wel levensfasebewust personeelsbeleid genoemd. Heb je bijvoorbeeld een jong gezin? Dan kan je behoefte hebben aan parttime werken. Dat kan anders zijn voor een collega die het juist belangrijk vindt om later te beginnen in verband met mantelzorgtaken. Je levensfase wordt niet puur bepaald door je leeftijd, maar door hoeveel energie je privéleven inneemt tegenover je werk en je ambities op het werk die daarmee samenhangen.
Wanneer er op de werkplek oog is voor verschillende levensfases zorgt dit ervoor dat werknemers gezond, inzetbaar en gemotiveerd blijven. Dit komt doordat rekening wordt gehouden met:
Werkgevers en werknemers hebben een gezamenlijk belang bij het levensfasebewust vormgeven van het personeelsbeleid.
Wanneer jij rekening houdt met de verschillende levensfases van jouw personeel, kan dat voordelen opleveren voor jouw slagerij. Jouw werknemers worden gemotiveerder wanneer zij het gevoel hebben dat jij oog hebt voor hun persoonlijke situatie. Hierdoor zijn zij meer geneigd ook een stapje extra te doen voor jou als werkgever. Ook blijven zij fitter en gezonder, waardoor je minder te maken krijgt met ziekteverzuim. Je wordt aantrekkelijker als werkgever. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat minder van je bestaande werknemers op zoek gaan naar een andere baan, maar aan de andere kant dat je een goed imago krijgt voor potentiële nieuwe werknemers. Zeker gezien de krappe arbeidsmarkt helpt het levensfasebewust personeelsbeleid om kennis en ervaring binnen je slagerij te houden.
Als in jouw slagerij rekening wordt gehouden met de levensfase waar jij je in bevindt, kun je daar positieve gevolgen van ervaren. Zo krijg je bij levensfasebewust personeelsbeleid de mogelijkheid je constant te blijven ontwikkelen of scholing te volgen. Er is ruimte om te bespreken wat jouw ambities zijn als het gaat om mogelijke andere functies, extra taken of het aannemen van een mentorrol voor jouw collega’s. En het beleid kan jou helpen om privé en werk beter te combineren. Al deze punten zorgen ervoor dat jij je gemotiveerder voelt om aan het werk te blijven in jouw slagerij.
Personeelsbeleid dat rekening houdt met de levensfases van werknemers kan verschillende voordelen opleveren voor jouw slagerij. Daarom is het belangrijk om hier meer over te weten.
Bekijk of jij je herkent in één van de verschillende levensfases uit de tabel.
Dat is fijn! Rekening houden met verschillende levensfases helpt namelijk om samen met plezier aan het werk te gaan. Ben jij zelf een van de werknemers in de slagerij? Blijf bespreekbaar maken met jouw werkgever waar je behoefte aan hebt. Ben jij werkgever in jouw slagerij? Het is goed om regelmatig het gesprek aan te gaan met je personeel over hun behoeftes.
Heb jij als werknemer het gevoel dat jouw werkgever geen oog heeft voor jouw persoonlijke situatie en behoeftes? Probeer dat bespreekbaar te maken. Vertel jij jouw werkgever bijvoorbeeld weleens hoe het lukt om het werk in de slagerij te combineren met zorgtaken thuis? Heb jij als werkgever het gevoel dat je niet voldoende rekening houdt met de behoeftes van jouw personeel? Ga daarover eens het gesprek met hen aan, bijvoorbeeld bij een personeelsoverleg. Alleen dan kun je weten wat hun ervaringen zijn.
Een werknemer van 60 jaar en ouder heeft volgens de cao recht op een van de twee seniorenregelingen. In het algemeen houdt dit in dat je de mogelijkheid hebt om minder te gaan werken voor een iets verlaagd loon, maar wel 100% pensioen op blijft bouwen. Dit om oudere werknemers meer tijd te geven om te herstellen van het werk dat zij leveren en hen zo op een gezonde manier door te laten werken tot de pensioengerechtigde leeftijd. Meer over de verschillende regelingen kun je hier lezen: https://www.slagers.nl/seniorenregeling.
Een werknemer die langdurig zorg verleent aan een ziek familielid, partner, vriend(in) of kennis, heeft volgens de Cao voor het Slagersbedrijf maximaal één jaar recht op mantelzorg. Dit betekent dat de werknemer tot 20 procent minder kan gaan werken tegen doorbetaling van 90 procent van het loon.
Sinds 2 augustus 2022 heeft een werknemer binnen 1 jaar na de geboorte van zijn of haar kind recht op betaald ouderschapsverlof. Het gaat hier om maximaal 9 werkweken verlof. De werknemer mag het verlof flexibel opnemen, dus dit kan ook een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken zijn. Meer hierover kun je lezen op de site van het UWV: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/regeling-betaald-ouderschapsverlof/index.aspx
Een werknemer die behoefte heeft aan extra scholing heeft volgens de cao recht op een tegemoetkoming in scholingskosten. De werkgeversorganisatie (KNS) en werknemersorganisaties (CNV en FNV), ook wel sociale partners genoemd, zien leven lang leren als een belangrijke voorwaarde om niet alleen werknemers goed te laten functioneren, maar daarmee ook het gehele slagersbedrijf. De scholing waar een werknemer tegemoetkoming voor kan krijgen hoeft niet direct te maken te hebben met het slagersvak, maar is puur voor eigen ontwikkeling bedoeld.
In de Cao voor het Slagersbedrijf zijn de verschillende regelingen uitgebreid beschreven. Wil je hier meer over weten? Bezoek dan onderstaande websites:
Vanuit de Cao voor het Slagersbedrijf is er al het een en ander geregeld om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften die er leven onder het personeel in de slagerij. Een aantal voorbeelden..
Een jonge, net nieuwe werknemer wordt begeleid door een ervaren slager die al jaren in dienst is. Een win-win situatie, want de jonge werknemer heeft behoefte aan begeleiding en de oudere slager leert zijn of haar kennis over te brengen. Zo blijven beiden met plezier aan het werk!
Als leidinggevende van jouw personeel kun je je werknemers bieden wat zij nodig hebben door coachend leiding te geven. Hierbij pas je je stijl aan, aan je werknemer. De ene werknemer heeft bijvoorbeeld meer of minder begeleiding, autonomie of sturing nodig dan de andere. Door ontwikkelgesprekken te voeren, help jij je personeel optimaal te werken in jouw slagerij!
Werk jij in jouw slagerij ook met een persoonlijk ontwikkelplan? In dit plan kun je uitwerken waar je goed in bent, waar je graag beter in wilt worden en wat jouw ambities zijn voor de toekomst. Met je werkgever kun je vervolgens in een ontwikkelgesprek afspraken maken om jouw persoonlijke ontwikkeling waar te maken. Als werknemer sta jij zo zelf aan het roer!
Benieuwd hoe jouw slagerij kan inspelen op de verschillende levensfases? Bekijk hier een aantal voorbeelden.
Willen jullie in jouw slagerij meer gehoor geven aan de behoeftes van werknemers uit verschillende levensfases? Met deze tips kunnen jullie hier samen invulling aan geven.
Bekijk de meerwaarde van onderlinge verschillen. Met jullie verschillende levensfases hebben jullie elk je eigen unieke kenmerken waar jullie elkaar in kunnen aanvullen.
Kijk naar wat ieders kwaliteiten zijn, maar ook wat jullie daarin nodig hebben van elkaar om te ontwikkelen.
Blijf met elkaar in gesprek. Praat open met elkaar over ieders wensen en communiceer als werkgever ook over de mogelijkheden!
Maak tijd vrij. Het gesprek voeren en werken aan het personeelsbeleid vraagt tijd. In de waan van de dag raak je dit soms kwijt.
Personeel kan van elkaar verschillen als het gaat om de levensfase waar zij zich in bevinden. Dit zorgt voor andere behoeftes op het werk. Hier rekening mee houden bij het vaststellen van het personeelsbeleid kan zowel voor werkgevers als werknemers voordelen opleveren. Hiervoor zijn verschillende regelingen al vastgelegd in de cao, maar een slagerij zelf kan ook bepaalde acties ondernemen. Het belangrijkste is dat er inzicht komt in de verschillende behoeftes door dit bespreekbaar te maken. De verantwoordelijkheid voor het levensfasebewust personeelsbeleid ligt daarmee zowel bij de werkgever als de werknemer.
Welke verschillen ontdek jij in de levensfases van de medewerkers in jouw slagerij?
Hoe gaan jullie om met deze verschillen? Hoe kun je dat verbeteren?
Hoe kan jij levensfasebewuster worden in jouw slagerij?
Teamoverleg
Bespreek binnen je team wat jouw behoeften zijn voor het prettig werken in jouw slagerij.
Plan van aanpak
Maak gezamenlijk een plan van aanpak om gehoor te geven aan ieders behoeften binnen het team.