E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Omgaan met een klacht
in dit magazine
  • Soorten klachten
  • Klachtgesprek voeren
  • Klanten over klachten

Een klant komt terug en vertelt dat de biefstuk taai was. Hoe reageer je hierop? Hoe zorg je ervoor dat de klant toch weer tevreden de deur uitgaat? Een klacht is nooit leuk en kan soms lastig zijn. In dit magazine leer je daarom welke soorten klachten er zijn, hoe je ervoor kan zorgen dat een klacht toch tot iets positiefs leidt en waar je op moet letten bij het voeren van een klachtgesprek.

Klachten

In elke slagerij krijg je er mee te maken, ontevreden klanten met een klacht. Maar wat is een klacht eigenlijk? En welke soorten klachten zijn er?

Wat is een klacht?
Soorten klachten
Een klacht in de slagerij

Dorpsslagerij van Vulpen

Maak van een klacht iets positiefs

Een klacht krijgen is niet fijn. Toch kun je er wel iets uithalen. Klachten van klanten zijn eigenlijk een beoordeling van je producten en service. Je kunt klachten dus ook zien als feedback. Door hier mee aan de slag te gaan, kun je jouw producten en service verbeteren.

Daarnaast kun je bijdragen aan goed klantcontact door op een klantvriendelijke manier om te gaan met klachten. Door te luisteren naar de klant, te reageren op de klacht en door een oplossing te zoeken, voelt de klant zich gehoord en gewaardeerd. Dit zorgt voor goed klantcontact, wat de kans vergroot dat de klant weer terugkomt.

Ik zie een klacht als feedback waarmee ik mijn slagerij kan verbeteren
Ja
Nee
Een klachtgesprek voeren

Een klant met een klacht doet de moeite om dit kenbaar te maken en dat doet hij niet zomaar. Hij wil graag terugkomen en geeft jou de kans om het goed te maken. Het is jouw taak om een goed klachtgesprek te voeren zodat de klant tevreden de deur uit gaat.

Neem de klant apart
Luister naar de klant
Bied je excuses aan
Bedenk met de klant een oplossing
Sluit het gesprek af
Bespreek de klacht in je team
Ik weet hoe ik met een klacht om moet gaan.
Ja
Nee
Klanten over klachten

Wat doet een klant met een klacht? En wanneer is een klant tevreden?

Een andere manier van klachten ontvangen

Zoals je in de video hebt gezien, komen klanten niet altijd terug als zij een klacht hebben. Ongemerkt kunnen klanten dus ontevreden zijn. Als een klant vaker in je slagerij komt, vraag dan eens met oprechte interesse: ‘Was alles naar wens?’ of ‘Hoe smaakte het?’. Op deze manier is het voor de klant makkelijker om zijn ervaring te delen.

Daarnaast zijn er steeds meer klanten die online hun klacht delen. Dit kan zijn door een e-mail te sturen, een berichtje te sturen op sociale media of door online een review achter te laten. Het is belangrijk dat jij ook op deze klanten reageert zodat de klant zich gehoord voelt. 

 

Nodig de klant uit om direct contact op te nemen zodat je de eerdere stappen kunt doorlopen. Online discussies helpen meestal niet om tot een oplossing te komen.

Om over na te denken…

Het kan wel eens gebeuren dat je een klacht krijgt van een ontevreden klant. Het is jouw taak om dit te zien als leermoment en om ervoor te zorgen dat de klant weer met een positief gevoel de slagerij verlaat. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk dat je tijdens een klachtgesprek luistert naar de klant, je excuses maakt, je samen met de klant een oplossing bedenkt en dat je het gesprek op een goede manier afsluit. Het kan ook gebeuren dat een klant niet naar de slagerij komt met een klacht, maar deze online deelt. Hoewel je dan geen klachtgesprek voert, is het wel belangrijk om hierop te reageren.

1

Welk soort klachten krijgen jullie het meest?

2

Hoe gaan jullie om met klachten? Hoe kun je dit verbeteren?

3

 Welke afspraken hebben jullie over het omgaan met klachten?

4

Wat hebben jullie geleerd van de klachten van klanten?

5

Wat vind je ervan dat klanten online hun klachten delen?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Klachten van klanten

Schrijf een situatie op waarin een klant een klacht had. Schrijf ook op hoe jij in deze situatie hebt gehandeld. Bespreek dit met je collega’s. Wat ging goed en wat zou je de volgende keer anders doen?

Klachtenprotocol

Is er bij jou in de slagerij een klachtenprotocol? Kijk wat er in het protocol staat en of je het hier mee eens bent? Misschien heb je nog aanvullingen. Is er geen protocol? Bedenk dan wat er volgens jou in het protocol moet staan.

 

Bespreek in een teamoverleg wat er in het klachtenprotocol staat of wat er in een klachtenprotocol moet komen. Pas het protocol aan of maak er een en zorg dat iedereen een exemplaar van het protocol klaar.

like & reageren
Inloggen