Een ongeluk zit in een klein hoekje. Snijhandelingen, fysieke belasting, werkdruk en werken met machines: ze brengen allemaal risico’s met zich mee. Je wilt ongelukken zo veel mogelijk voorkomen. Als werkgever ben je dit ook verplicht. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) kan je hierbij helpen. De RI&E brengt risico’s in je slagerij in kaart en helpt met het maken van een plan van aanpak voor een nog veiligere werkplek. Wanneer je dit plan van aanpak uitvoert, werk je dus aan een veiligere werkomgeving.
Keurslagerij Stronkhorst
De branche-RI&E Slagersbedrijf is een erkend instrument speciaal voor slagersbedrijven tot 25 werknemers. Dat betekent dat als er minder dan 26 medewerkers in de slagerij werken en je dit instrument gebruikt, je dit niet hoeft te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Het instrument bevat stellingen die gaan over onderwerpen als veilig werken, werk- en rusttijden en voorlichting. De werknemer krijgt een andere, kortere vragenlijst dan de werkgever. Als iedereen de lijst invult, krijg je een goed beeld van de risico’s in de slagerij.
Je hebt de risico’s geïnventariseerd en je vergelijkt de risico’s door vragen te beantwoorden zoals:
Je zet de risico’s onder elkaar met de belangrijkste bovenaan. Dit overzicht helpt bij het stellen van prioriteiten voor het maken van een plan van aanpak. De hoogste prioriteit hoeft niet altijd het risico met de grootste gevolgen te zijn. De kans dat iemand uitglijdt is groter dan dat iemand zijn hand in een cutter steekt. Je kijkt daarom naar een combinatie van hoe groot het risico is én de frequentie waarmee werknemers eraan worden blootgesteld.
Nu je de risico’s in kaart hebt gebracht, kun je een plan van aanpak maken om ze te verminderen of te voorkomen. Je beschrijft voor jezelf het volgende:
Pak het risico bij de bron aan. Als dit niet mogelijk is, dan neem je maatregelen die het risico voor je personeel zo klein mogelijk houden. Denk bijvoorbeeld aan een gladde trap naar de zolder. Als het trapje te glad is, moet deze worden vervangen. Is vervanging niet mogelijk, dan zorg je voor stroeve schoenen voor het personeel.
De rapportage is het bewijs dat je de RI&E hebt gedaan. Wanneer je meer dan 25 medewerkers in dienst hebt of niet de erkende RI&E gebruikt, dan ben je verplicht je RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige.
De RI&E bestaat uit vier stappen:
Stap 1: Inventarisatie
Stap 2: Evaluatie
Stap 3: Plan van aanpak
Stap 4: Toetsing
Feedback
Heb je dit gedaan vanwege het aantal medewerkers? Wat waren je ervaringen met de deskundige? Deel je ervaringen onder aan de pagina!
Feedback:
Heb je dit gedaan vanwege het aantal medewerkers? Heb je vertrouwen in de RI&E? Deel je ervaringen onder aan de pagina!
De RI&E helpt je bij het inventariseren van de risico’s in je slagerij. Aan de hand hiervan kun je een plan van aanpak opstellen om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken. De RI&E bestaat uit vier stappen: inventarisatie, evaluatie, plan van aanpak en toetsing.
Je bent als werkgever verplicht de RI&E elke vier jaar uit te voeren als je personeel in dienst hebt. Daarnaast wil je als werkgever in het kader van goed werkgeverschap natuurlijk zelf ook dat je medewerkers een veilige werkomgeving hebben. Het is goed je medewerkers te betrekken bij het uitvoeren van de RI&E. Medewerkers hebben het recht om de resultaten van de RI&E in te zien.
Voer jij de RI&E regelmatig uit? Waarom wel/niet?
Wat zijn de risico’s in jouw slagerij?
Wat doen jullie om de knelpunten op te lossen?
Hoe betrek jij je medewerkers bij het opstellen van de RI&E?
Moet je de RI&E laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of deskundige?