In het slagersvak krijg je steeds te maken met veranderende technieken en nieuwe trends wat betreft voeding. Om ervoor te zorgen dat iedereen in de slagerij op de hoogte is van deze ontwikkelingen, moet er scholing plaatsvinden. In dit magazine kom je meer te weten over de mogelijkheden voor scholing, de rechten die je hebt en de ervaringen van andere slagers.
Nooit te oud om te leren
Bron: https://www.werkenindeslagerij.nl/paginas/verhalen-uit-de-praktijk/ook-op-je-43ste-kun-je-nog-van-vak-veranderen
Toen ze als productiemedewerker een slager aan het werk zag, dacht Natasja: dat wil ik ook kunnen. “Ik zag wat er allemaal schuilgaat achter de producten die we verkopen, wat je met vlees kunt doe en hoe blij je klanten kunt maken met een mooi stukje vlees.” Daarom besloot Natasja de opleiding tot productiemedewerker te gaan volgen bij SVO. Want om slager te worden, had zij die opleiding nodig.
“Ik twijfelde wel even over de opleiding bij SVO, want ik ben 43 jaar en ruim twee keer zo oud als mijn studiegenoten”, vertelt Natasja. Daarnaast had zij nog geen ervaring met het slagerswerk, werkt zij fulltime en heeft zij een gezin. Dit maakt het pittig. Toch is ze blij dat ze heeft doorgezet: “Ik vind de opleiding heel interessant en ik leer enorm veel.”
Op het werk past Natasja toe wat zij heeft geleerd. De verschillende werkzaamheden zorgen ervoor dat ze haar werk nog leuker vindt. In de toekomst wil Natasja doorstromen naar de mbo 3-opleiding Slager. “Mijn doel is om een volwaardige allround slager te worden.”
Nooit te oud om te leren
Slagers Academie biedt trainingen en cursussen voor werkgevers en werknemers. Je kunt denken aan Klantgericht werken en Online zichtbaarheid. Hiermee kan iedereen binnen het slagersvak, naast het bestaande slagersonderwijs, breed worden opgeleid.
Bij SVO vakopleiding food kun je trainingen en meerjarige opleidingen volgen. De trainingen kun je volgen naast je werk in de slagerij. Deze gaan bijvoorbeeld over dierenwelzijn, e-commerce of het maken van worsten.
Wil jij graag doorstuderen in het hbo, maar tegelijkertijd ook werkervaring opdoen? Combineer dan het werken in de slagerij met de tweejarige duale associate degree-opleiding Ondernemerschap en Retail Management.
Hogeschool NHL Stenden en Avans Hogeschool bieden deze ‘mkb-route in het hbo’. Als werkend student word jij via deze weg klaargestoomd voor het ondernemerschap of een managementrol binnen de slagersbranche.
Als werknemer heb je op basis van de cao het recht om bepaalde vormen van scholing te volgen. Daarbij geldt dat de scholingsuren uitbetaald moeten worden of gecompenseerd worden met vrije tijd. Welke vorm van compensatie geboden wordt, is aan de werkgever. Scholing die noodzakelijk is voor de uitoefening van jouw functie of scholing die je als werknemer op basis van de cao verplicht bent om te volgen in het kader van het verhogen van het scholingsniveau in de slagersbranche, moet kosteloos door de werkgever worden aangeboden. Als werkgever heb je recht op vergoeding van het opleidingsfonds Sovvb om de kosten voor scholing te dekken.
Schroom niet om als werknemer zelf scholing aan te vragen. Vaak is een werkgever alleen maar blij met gemotiveerde werknemers. Een werkgever kan ook niet altijd weten waar werknemers behoefte aan hebben. Wacht dus niet af. Je kunt ook bij de vakbonden terecht voor loopbaanadvies. Op de websites van FNV en CNV vind je meer informatie.
Voor werkgevers neemt dit niet weg dat zij een actief scholingsbeleid moeten voeren. Elke werknemer moet in staat worden gesteld om scholing te volgen.
Als een werknemer een opleiding, cursus of training wil volgen, dan zijn er diverse subsidies beschikbaar. Deze subsidies worden vastgesteld door Sovvb. Zowel werkgevers als werknemers kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten van bijvoorbeeld een BBL-opleiding, cursus of training. Wie de subsidie aanvraagt en ontvangt, is afhankelijk van wie de kosten draagt. Vaak is dat de werkgever. Zoek eerst uit of je recht hebt op de subsidie en vraag deze vervolgens aan. Dit kan op www.slagers.nl.
Het volgen van scholing kan soms zorgen voor veranderingen in het contract of salaris van werknemers. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand wordt geschoold en daardoor ook een andere functie krijgt. Een werkgever moet hier alert op zijn. Als werknemer kun je ook zelf de verantwoordelijkheid nemen om hiernaar te vragen.
Scholing vindt niet alleen plaats tijdens je vakopleiding tot slager. Ook tijdens het werk als slager is scholing belangrijk. Maar welke rechten heb je als werkgever en werknemer? Kun je als werkgever subsidie aanvragen? Krijg je als werknemer doorbetaald? Je leest er meer over in dit overzicht..
Vleesbedrijf Bolscher
Door scholing blijf je goed in wat je doet en kun je beter worden. Bovendien is het een mogelijkheid om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in het vak. Het kan deuren voor je openen en geeft je kansen om je te ontwikkelen.
Als je scholing gaat volgen, kun je kiezen uit opleidingen, cursussen of trainingen. Maar vergeet niet dat je door een training op de werkvloer met collega’s ook veel van elkaar kunt leren.
Vanuit de branche wordt scholing gestimuleerd door regelingen en subsidies. Maak hier vooral gebruik van, want je kunt door scholing alleen maar beter worden!
Hoe gaan jullie in het bedrijf om met scholing?
Hoe leren jullie van elkaar in het bedrijf?
Waarin zou jij jezelf meer willen versterken of verfijnen?
Hoe houd jij plezier in je vak?