Efficiënt werken met grondstoffen, materialen en machines levert je iets op. Door er slim mee om te gaan bespaar je tijd en/of geld en vergroot je de veiligheid. Dit magazine helpt je om slimmer te werken.
Besteed er aandacht aan bij het inwerken van medewerkers. Ze weten het namelijk niet uit zichzelf. Vertel bijvoorbeeld over het voorkomen van snijverlies, bewust gebruik van verpakkingsmateriaal of zuinig omgaan met machines.
Reageer gelijk als je iets ziet gebeuren. Een voorbeeld van een slager: "Als medewerkers een bak met gehakt uitschrapen, laten ze er soms nog restjes in zitten. Als ik dat zie dan schraap ik de restjes eruit en leg ze op een weegschaal. Ik laat dan zien hoeveel het waard is en zeg dan: “Dit is mijn vakantie."
Extra tip: laat medewerkers zelf uitrekenen hoeveel je kunt besparen op grondstoffen en materialen.
Bespreek het onderwerp regelmatig in een teambespreking. Meedenken motiveert. Vraag je medewerkers naar hun ideeën over slimmer omgaan met grondstoffen en materialen.
Een voorbeeld: "We staken de ketel voor warm water om schoon te maken altijd vroeg aan. Een medewerker vond dat dit anders kon. Hij heeft een alarm op zijn mobiel gezet. Nu steken we de ketel precies op tijd aan. Dit scheelt per jaar enorm op de gasrekening."
Hoe krijg je alle medewerkers zo ver om zo slim mogelijk om te gaan met grondstoffen, materialen en machines? Er is één sleutelwoord: vertel het ze!
Gebruik tijdens het bereiden mengkommen in plaats van plastic bakjes. Plastic bakjes gooi je na één keer gebruiken weg. Mengkommen kun je afwassen en opnieuw gebruiken. Dit is goedkoper en beter voor het milieu. Of kies voor bakjes die minder slecht zijn voor het milieu.
Feit is: de kostprijs van een product bestaat voor 2% uit verpakkingsmateriaal. Gebruik je te grote of teveel verpakkingen, dan wordt dit meer dan 2%. Geld dat van je winst af gaat.
Kies dus de verpakking die past bij de grootte van het product. Een vacuümzak van 40x60 centimeter is bijvoorbeeld vier keer zo duur als een vacuümzak van 20x30 centimeter. Tel uit je winst!
Vraag of de klant een tasje wil. Dit is lang niet altijd zo. Je bent dan minder tasjes kwijt en maakt dus minder kosten.
Een paar praktische tips om slim om te gaan met materialen.
Zuinig omgaan met grondstoffen kan op veel manieren. Hier alvast een paar tips.
Weeg bij het paneren eerst af hoeveel paneermeel je nodig hebt. Zo voorkom je dat je veel moet weggooien.
Zet alle verpakkingen van grondstoffen na het afwegen terug op hun plek. Het voorkomt dat ze tijdens het bereiden vochtig worden en niet meer te gebruiken zijn.
Weeg ingrediënten voor recepten af in aparte bakjes. Als je alles gelijk in één kom doet kun je een weegfout niet meer herstellen en moet je het weggooien.
Een paar voorbeelden van slagers die hun restjes waardevol hebben gemaakt.
Ik maak fond van de beenderen en verkoop dit.
Ik bak vet uit, waardoor je knapperige stukjes spek krijgt. Dit noem je ook wel kaantjes. Lekker voor op bijvoorbeeld roggebrood.
Ik verdien 25 tot 30 procent meer aan de rib, omdat ik het nu als stoofvlees verkoop en er geen gehakt meer van draai.
Ik verwerk de restjes die ontstaan bij het afbinden van de worsten in mijn veka's.
Ik leg de restjes van het snijverlies meteen in de koeling. Daarna verwerk ik ze in salades of in warme maaltijden.
Het laatste stuk van de parmaham snijd ik op in flinters. Deze verkoop ik als tapas.
Keurslagerij van Linschoten
Keurslagerij Henk Elings
Sla geen stap over om bijvoorbeeld tijd te winnen. Uitleg geven kost tijd maar bedenk: iemand die goede uitleg heeft gekregen werkt efficiënt en gebruikt de machine goed. De tijd win je dus terug.
Er zijn wettelijke normen over arbo en hygiëne. Dat betekent dat er regels zijn waar je je als slagerij aan moet voldoen als het gaat om arbo en hygiëne. Een onderdeel hiervan is het veilig werken met machines.
Weleens nagedacht over hoe jij uitleg geeft over het gebruik van machines? Op de volgende pagina zie je een voorbeeld van een stappenplan hoe je iemand goed leert omgaan met een machine
Kijk eens anders naar restjes. Kun je ze nog een bestemming geven? Door slim om te gaan met grondstoffen, materialen en machines bespaar je geld.
Het begint met je medewerkers te betrekken bij dit onderwerp. Leg het ze uit en vraag of ze ideeën hebben. Zo voelt iedereen zich verantwoordelijk. Geef voorbeelden en vertel je medewerkers als je ziet dat het beter kan.
Dit geldt ook voor het gebruik van machines. Leg medewerkers ook goed uit hoe machines werken. Je bespaart hier niet alleen geld mee, maar je werkt vooral ook veiliger.
Hoe kunnen jullie slimmer omgaan met grondstoffen en materialen?
Hoe kun jij je medewerkers betrekken bij het slim omgaan met materialen?
Welke restjes kunnen jullie waardevol maken?
Hoe geef jij uitleg over machines? Hoe kun jij je uitleg verbeteren?
Besparing grondstoffen
Kijk een week lang goed naar hoe jullie omgaan met grondstoffen en materialen. Wat kan beter? Vraag ook je medewerkers om ideeën.
Bedenk een plan hoe jullie het kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:
- Hoe stel je iedereen op de hoogte van het plan?
- Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich er aan gaat houden?
- Hoe bereken je hoeveel je gaat besparen? Hoe zorg je ervoor dat iedereen dit ziet?
- Is er nog een beloning als er een bepaald bedrag bespaard is? Zo ja, wat dan en wanneer?
Tip: deel jullie idee door een reactie te plaatsen op deze pagina.
Veilig werken met machines
Vraag collega-slagers naar ideeën om slimmer en veiliger te werken.
- Hoe gaan zij slim om met grondstoffen en materialen?
- Hoe geven zij uitleg over het veilig werken met machines?
Dit kan natuurlijk telefonisch of door een bezoekje te brengen. Je kunt natuurlijk ook op slagerspassie kijken wie er in je netwerk zit en daar je vraag stellen.
Besparing grondstoffen
Kijk een week lang goed naar hoe jullie omgaan met grondstoffen en materialen. Wat kan beter?
Bedenk hoe jullie het kunnen verbeteren en deel dit met je werkgever. Denk ook aan:
Hoe stel je iedereen op de hoogte van het plan?
Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich er aan gaat houden?
Hoe bereken je hoeveel je gaat besparen? Hoe zorg je ervoor dat iedereen dit ziet?
Is er nog een beloning als er een bepaald bedrag bespaard is? Zo ja, wat dan en wanneer?
Tip: deel jullie idee door een reactie te plaatsen op deze pagina.
Veilig werken met machines
Hoe heb jij uitleg gekregen over het veilig werken met machines? Heb je wel eens bij een ander bedrijf gewerkt, hoe werd je daar ingewerkt? Vraag ook je vrienden in je netwerk op slagerspassie hoe er bij hen wordt omgegaan met veilig werken met machines. Heb je bruikbare ideeën opgedaan? Deel deze met je werkgever en met anderen door een reactie te plaatsen.