Verpakken is een belangrijk onderdeel in de slagerij. De functionaliteit en uitstraling van verpakkingen zijn belangrijk maar ook: is de verpakking duurzaam? Past de manier van verpakken bij mijn slagerij? In dit magazine leer je alles over verpakken én kun je inspiratie opdoen voor jouw slagerij.
Beschermen van het product
Transporteren van het product
Vers houden van het product
Uitstraling
Effectiever met arbeid omgaan
Verpakkingen in de slagerij
In de slagerij zijn er verschillende soorten verpakkingen. Let bij je keuze op de functie, de uitstraling en de milieuvriendelijkheid van de verpakking. Het is ook goed om rekening te houden met de invloed die de verpakking heeft op de houdbaarheid van het product. Het belangrijkste blijft wel: past de keus bij jouw slagerij? Hier zie je enkele voorbeelden van verpakkingen van collega’s. Wie weet doe jij een idee op!
Duurzame verpakking, geschikt voor zowel oven als magnetron, die gewoon bij het papier afval kan!
"Ik gebruik vetvrij papier, omdat dit past bij de ambachtelijke uitstraling."
"Ik gebruik wel eens zwarte dozen met een venster. Zo ziet het product er fris uit en komt het vlees mooi uit. Dit geeft een luxe uitstraling."
"Deze soeppotten zijn stevig en kunnen tegen een stootje. Ik hoor dat klanten ze thuis weer hergebruiken. Goed voor het milieu."
"Deze vleeswarenverpakking is door de strip hersluitbaar. Om slingerende strips te voorkomen, plakken we de verpakking dicht met het etiket."
Het is belangrijk dat de manier van verpakken en de uitstraling van de verpakking passen bij de slagerij. Hieronder zie je een voorbeeld van een slager die bewust voor bepaalde manier van verpakken heeft gekozen.
Het is belangrijk dat de manier van verpakken en de uitstraling van de verpakking passen bij de slagerij. Hieronder zie je een voorbeeld van een slager die bewust voor bepaalde manier van verpakken heeft gekozen.
Hoe verpakken jullie de producten?
We verpakken nog steeds hetzelfde als 25-30 jaar geleden: in papier. We hebben nooit aluminium schaaltjes gebruikt. Het papier dat we als zakjes en tasjes gebruiken, is bruin papier. Nu is het hip, toen was het nieuw.
Wat is het voordeel van deze vorm van verpakken?
Je hebt minder plastic en dus ook minder afval. Onze verpakkingen kun je bij het oud papier doen. Ook de bakjes zijn van papier. Natuurlijk is het eerste zakje van plastic, maar de rest is van papier. Onze bakjes zijn voor 95% van papier en maar voor 5% van plastic.
Hoe reageren klanten op deze manier van verpakken?
Het is tegenwoordig meer gewenst en gebruikelijker om zo te verpakken. Onze doelgroep staat er ook meer voor open. We krijgen alleen maar positieve reacties van onze klanten. Je kunt er natuurlijk ook weinig op tegen hebben, maar onze klanten vinden het fijn dat we hierover nadenken.
Hoe probeer je hierin te verduurzamen?
We gebruiken dus al een redelijk duurzame vorm van verpakken. Waar wij ons op richten, is dat klanten bij ons hun eigen verpakking mogen meenemen. De klant neemt een bakje met deksel mee. We zetten het op de weegschaal, vullen het met onze producten en trekken het gewicht van het bakje er vanaf. We doen dit al jaren en daar wordt veel gebruik van gemaakt. Tijdens corona deden klanten het even niet, maar het is wel weer terug aan het komen.
SUP staat voor Single Use Plastics. Het betreft plastic, vormvaste verpakkingen, zoals schaaltjes en bakjes, die gebruikt worden bij direct te consumeren producten. Het gaat ook om verpakkingen die voor een klein percentage uit plastic bestaan.
De nieuwe wetgeving houdt in dat SUP in rekening gebracht moeten worden bij de consument. Bijvoorbeeld: als je een salade verkoopt in een SUP, dan moet er een apart bedrag op de kassabon staan voor de SUP. Het doel van de nieuwe wetgeving is de hoeveelheid plastic beperken om milieuwinst te behalen en zwerfafval te beperken.
Elke ondernemer mag zelf bepalen hoeveel de klant moet betalen voor een beker of verpakking. De overheid heeft wel een aantal richtlijnen opgesteld: €0,25 voor bekers, €0,50 voor een maaltijd en €0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen.
Als ondernemer moet je klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden. Dit kan op twee manieren: bekers of bakjes aanbieden die klanten later weer mee kunnen brengen of accepteren dat klanten eigen bekers of bakjes meenemen.
Met ingang van 1 juli 2023 is er nieuwe wetgeving voor Single Use Plastics (SUP). Maar wat is SUP precies? Welke regels zijn er? Wat betekent dat voor de slagerij?
Duurzame verpakkingen worden steeds belangrijker. Deze zijn beter voor het milieu, door dat ze minder plastic bevatten of bijvoorbeeld beter recyclebare componenten bevatten.
Een manier van duurzaam verpakken is om papier te gebruiken. Hier zit wel een laagje plastic in om lekken tegen te gaan. Dit laagje is makkelijk te scheiden van het papier en daarom goed apart van elkaar weg te gooien.
Een andere keuze is kartonnen verpakkingen. Let dan goed op het FSC-logo. Dit betekent dat het materiaal afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Verpakkingen met het FSC-logo zijn dus een milieubewustere keuze.
Er bestaan herbruikbare maaltijdbakken die gemaakt zijn van duurzaam kunststof. Deze bakken kunnen de koelkast, vriezer, vaatwasser en magnetron. Motiveer je klanten om deze bakken de volgende keer weer mee te nemen door bijvoorbeeld korting te geven. Zo hoef je klanten niet elke keer nieuwe bakken mee te geven. Zorg wel dat de bakken schoon zijn.
Je kunt de klant, misschien voor een kleine prijs, een stevige tas meegeven. Verzoek ze om deze tas de volgende keer weer opnieuw mee te nemen! Of verstrek papieren draagtassen die 100% composteerbaar zijn of bij het oud papier kunnen.
Wil je je klanten actief oproepen om een eigen verpakking mee te nemen? Dat kan door de poster van Zero Waste Nederland te bestellen.
Er komen steeds meer verschillende soorten duurzame verpakkingen. Informeer regelmatig bij jouw leverancier naar de laatste ontwikkelingen en onderzoek goed de meerwaarde op milieubelasting.
Er komen steeds meer verschillende soorten duurzame verpakkingen. Informeer regelmatig bij jouw leverancier naar de laatste ontwikkelingen en onderzoek goed de meerwaarde op milieubelasting.
Monique Lohman van slagerij Lohman te Enschede
Samen met mijn ouders run ik onze slagerij en besteden we veel aandacht aan duurzaam verpakken. Een tijdje geleden hoorde je veel in het nieuws over al het plastic in de zee. In die tijd fietsten mijn ouders een rondje en zagen toen plastic tasjes met daarop Slagerij Lohman in de sloot liggen. Dat was het moment waarop we besloten: dit kan niet zo langer.
Starten met duurzame verpakkingen
We zijn toen met elkaar gaan nadenken hoe we minder plastic kunnen gebruiken in de slagerij. We kwamen op het idee om zelf klanten te vragen om bakjes mee te nemen, bijvoorbeeld voor de maaltijden. Daarnaast gingen we in gesprek met onze grossier over de mogelijkheden. Die had daar wel oren naar en heeft de vragen weer uitgezet bij zijn leverancier. Zo is onze slagerij eigenlijk het proefkonijn geworden voor de grossier. Nieuwe duurzame verpakkingen testen wij in de slagerij en wij vragen hen om nieuwe innovaties.
Duurzame verpakkingen
We gebruiken nu bijna geen plastic meer in de slagerij. Zo verpakken we bijvoorbeeld onze soep in glazen potten. We vragen onze klanten het glas te recyclen in de glasbak. Maaltijden geven we mee in bakjes die in de oven en magnetron kunnen maar ook biologisch afbreekbaar zijn.
Vlees gaat bij ons in papieren schaaltjes en ook de tussenleggers zijn van papier. Dit is wel speciaal papier dat tegen vocht kan. Ook blijft de kleur van het vlees goed behouden.
Eerder ging vlees bij ons in plastic folie en daaromheen nog weer een plastic tasje. Nu gaat dit in papier en doen we er gelijk een sticker op met welk product het is en de houdbaarheidsdatum. Door het gebruik van papier kun je niet altijd zien wat er in een verpakking zit, daarom werken de stickers goed. Die informatie gaat voedselverspilling tegen!
Toen we begonnen met duurzame verpakkingen hebben we aan alle klanten een stevige tas uitgedeeld. Daar komen klanten nog steeds mee naar de slagerij. Verder verstrekken we alleen papieren tassen. Zo zijn we terug gegaan van 10.000 plastic tasjes per jaar naar nul!
Reacties van klanten
Klanten reageren heel goed om deze ontwikkelingen. Je merkt ook dat zij bezig zijn met duurzaamheid en dit steeds belangrijker vinden. Ze geven goed gehoor aan de oproep om eigen bakjes mee te nemen, bijvoorbeeld. De klanten geven aan dat ze bij ons komen voor het totaalplaatje: lokale producten en duurzame verpakkingen. Het heeft ons ook nieuwe klanten opgeleverd, sommige rijden hier echt voor om. We maken klanten hier blij mee en dat doet ons ook goed. Daarnaast vinden we het mooi om andere slagers te inspireren: het kan ook anders! Wij kunnen en willen in elk geval nooit meer terug naar plastic.
Monique Lohman van slagerij Lohman te Enschede
Je kunt ervoor kiezen om producten al voor te verpakken. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren, salades en maaltijden. Het voordeel voor de klant is dat zij zelf al producten kunnen uitzoeken en pakken. Voor jou als slager is het voordeel dat je effectief met je arbeid kunt omgaan. Door producten voor te verpakken ben je al voorbereid en kun je een klant sneller helpen. Daarnaast heeft het voorverpakken van producten een positieve invloed op de versheid. Let op wel op; de houdbaarheid van producten is aan regels gebonden. De houdbaarheid van het product moet net als de ingrediëntenlijst (met allergenen) op een voorverpakt product staan.
Kartonnen bakjes met salades
Maaltijden in bamboebakjes
Voorverpakte maaltijden in duurzame bakjes
Vitrines vol producten die de klant zelf kan pakken
Zwaard Slagerij & Traiteur
Verpakkingen zijn een belangrijk middel om je verkochte producten te beschermen, door klanten te laten vervoeren én je slagerij te laten zien. Bij het kiezen voor een verpakking moet je rekening houden met de nieuwe SUP-wetgeving, duurzaamheid, wel of niet voorverpakken en of het past bij de slagerij.
Welke verpakkingen gebruiken jullie?
Hoe gaan jullie om met de SUP-wetgeving?
Ken jij de mogelijkheden voor duurzame verpakkingen bij je leverancier?
Gebruiken jullie duurzame verpakkingen?
Maken jullie een bewuste keuze om wel/niet voor te verpakken?
Verpakkingen
Maak een lijst met wat jij belangrijk vindt aan een verpakking. Denk bijvoorbeeld aan:
- makkelijk in gebruik
- uitstraling
- prijs
- duurzaamheid
Kijk eens naar verpakkingen in andere winkels. Welke verpakkingen vind je erg praktisch of bijzonder? Maak hier een foto van en bedenk of je er iets mee kunt voor je eigen slagerij.