Omdat werk een belangrijk onderdeel van je leven is, is het fijn als je met plezier naar je werk gaat en gemotiveerd bent om je werk te doen. Als je net start met werken, maar zeker ook als je al dertig jaar werkzaam bent! Het is belangrijk dat je vanuit je werksituatie nadenkt over de toekomst. Dit magazine gaat over duurzame inzetbaarheid in de slagersbranche. Wat betekent dat voor jou? Dat lees je in dit magazine.
Dit zorgt ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. Je kunt hierbij denken aan of je je werk als zinvol ervaart. Maar ook aan hoe de samenwerking met je collega’s is en hoe de cultuur is binnen je werkplek. Als je het fijn hebt met je collega’s zal dit de betrokkenheid bij je team en de werkzaamheden verhogen. Bij dit thema is het belangrijk dat je ervaart dat je invloed hebt op je ontwikkeling.
Als deze weegschaal in balans is, kan je prettiger werken. Een onbalans geeft vaak veel stress. Bijvoorbeeld doordat je privésituatie meer aandacht vraagt, waardoor je met minder aandacht op je werk bent. Het is belangrijk om hier het gesprek over aan te gaan, zodat gekeken kan worden naar een betere balans. Een goede balans zorgt voor minder verzuim en zorgt ervoor dat je fijner kunt werken.
Je hebt vakkennis en vaardigheden nodig om je werk goed uit te kunnen voeren. Het is belangrijk dat goed in kaart wordt gebracht welke kennis en vaardigheden je nodig hebt. Nu, maar ook in de toekomst.
Dit thema gaat om de mate waarin je in staat bent om je werk te doen. Zowel fysiek als psychisch. Denk daarbij aan gezonde voeding, voldoende bewegen, een ergonomische werkplek en je mentale gezondheid. Dit is zowel je eigen verantwoordelijkheid als die van je werkgever. Zorg ervoor dat je het gesprek aangaat over deze onderwerpen. Loop je ergens tegenaan, bijvoorbeeld de zwaarte van je werkzaamheden of heb je veel repeterende handelingen? Bespreek het dan!
Duurzaam kan je uitleggen als ‘’op de lange termijn’’. Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond willen en kunnen blijven werken. Zowel binnen als buiten de organisatie. Duurzame inzetbaarheid kan je indelen in vier thema’s.
Het doel van duurzame inzetbaarheid is om langer (nu en in de toekomst) gezond, plezierig en productief te werken. Dit wordt ook wel bevlogenheid van werknemers genoemd. Medewerkers leveren toegevoegde waarde voor een organisatie en ervaren daarin zelf ook meerwaarde. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Daarom moeten ze daar samen het gesprek over aangaan.
Het doel van duurzame inzetbaarheid is om langer (nu en in de toekomst) gezond, plezierig en productief te werken. Dit wordt ook wel bevlogenheid van werknemers genoemd. Medewerkers leveren toegevoegde waarde voor een organisatie en ervaren daarin zelf ook meerwaarde. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Daarom moeten ze daar samen het gesprek over aangaan.
Jan-Peter Smits werkt voor het SAS-zorgportaal en vertelt je meer over het belang van vitaal op de werkvloer staan.
Heb je het gevoel dat je zelf de regie hebt over je werkende leven en je de ruimte hebt om jezelf te ontwikkelen? Dan zal je beter je grenzen kunnen aangeven en durf je daar het gesprek over aan te gaan met je werkgever. Dit zorgt ervoor dat je er op tijd bij bent als bepaalde werkzaamheden te zwaar worden. Door goed op je gezondheid te letten, is de kans kleiner dat je hoeft te verzuimen of uitvalt op je werk.
Als je gezond bent en lekker in je vel zit, zal je het werk wat je doet ook beter uit kunnen voeren. Je werkt dan productiever dan op dagen dat je je niet lekker voelt. Dit is voor jezelf prettig, omdat je veel gedaan krijgt op een dag. En dat is voor de werkgever natuurlijk ook fijn
Deze punten zorgen er onder andere voor dat je je meer betrokken zult voelen bij je werkplek. Die verhoogde medewerkersbetrokkenheid is positief, omdat dit ook zorgt voor meer motivatie. Over het algemeen geldt dat als je als werkgever goed met je werknemers omgaat, ze gemotiveerd en betrokken zullen zijn.
Steeds vaker hoor je mensen die overspannen raken of een burn-out hebben. Daarmee wordt het thema duurzame inzetbaarheid actueler.
Er zijn twee seniorenregelingen in de slagersbranche.
Deze regeling geeft een werknemer van 60 jaar of ouder onder voorwaarden het recht om 80% van zijn huidige arbeidsduur per week te gaan werken. De werknemer krijgt hiervoor 90% van zijn huidige loon. Hij blijft wel 100% pensioen opbouwen.
Deze regeling geeft een werknemer van 60 jaar of ouder onder voorwaarden het recht om: 95% van zijn huidige arbeidsduur per week te gaan werken. Dit kan dan tegen 100% van zijn huidige loon en 100% pensioenopbouw.
Dit kan voor oudere werknemers een manier zijn om op een gezonde manier te werken tot je pensioen.
Deze regeling maakt het mogelijk om eerder te stoppen met werken, als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Dit is bedoeld voor werknemers die zwaar werk verrichten of hebben gedaan, zodat zij gezond met pensioen kunnen. Met deze regeling kun je maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd stoppen met werken. Jouw werkgever stelt dan per jaar een vergoeding/uitkering beschikbaar. Deze regeling wordt op dit moment verder uitgewerkt. Kijk voor de huidige stand van zaken op slagers.nl.
Bij employability gaat het erom dat jij als werknemer nu en in de toekomst aan het werk kunt blijven en je geld kunt verdienen. Je hebt hier kennis en vaardigheden voor nodig. Om ervoor te zorgen dat je goed blijft aansluiten bij de arbeidsmarkt is er een mogelijkheid om trainingen en opleidingen te volgen. Je werkgever krijgt hier subsidie voor, dus dat hoeft niet uit eigen zak betaald te worden.
Is het een opleiding die niets te maken heeft met slagerij, dan is er een tegemoetkoming voor de werknemer beschikbaar. Daarnaast is er een opleidingsfonds beschikbaar binnen de sector, zodat je je verder kunt ontwikkelen in je vak. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Vraag ernaar bij je werkgever!
Het is belangrijk dat je bewust bent van de rol die jij kunt spelen in je loopbaan. Denk na over je toekomst: hoe zorg je ervoor dat je gedurende je loopbaan gezond en met plezier kunt blijven werken? Je kunt hier ook advies over vragen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door eens met een loopbaancoach te praten. Een coach kan je helpen om na te denken of je nog op de goede plek zit. En in welke richting je zou willen ontwikkelen.
Loop je ergens tegenaan in de praktijk? Dan is het belangrijk dat je als werkgever en werknemer met elkaar in gesprek gaat. Zoek samen naar een oplossing en bepaal hoe jullie daar gaan komen. Binnen de slagersbranche zijn er verschillende regelingen die je kunnen helpen.
Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema voor werkenden. Het zorgt ervoor dat je gezond en met plezier je werk kunt blijven doen. Als je op een fijne manier kunt werken, heeft dit veel voordelen. Denk aan minder verzuim en uitval, maar ook een hogere productiviteit. Er zijn verschillende regelingen in de slagersbranche die je hierbij kunnen helpen. Zoals bijvoorbeeld de seniorenregeling of de mogelijkheid om trainingen te volgen.
Past het werk wat jij nu doet goed bij jou? Waarom wel of niet?
Is er iets waar jij je in zou willen ontwikkelen?
Regelingen in de slagersbranche
Pak de regelingen in de slagersbranche er nog eens bij. Van welke regeling zou jij gebruik kunnen en willen maken? En hoe zie je dat voor je? Schrijf dit voor jezelf op en ga er over in gesprek met je werkgever.
Werk-privé balans
Denk na over je werk-privé balans. Hoe staat de weegschaal op dit moment? En ben je daar tevreden mee of zou je iets willen veranderen?