E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Vleesketen
in dit magazine
  • veehouders
  • transport
  • slacht
  • vlees verwerken en inkopen
  • traceerbaarheid

Klanten zijn steeds meer geïnteresseerd in de herkomst van vlees. Waar komt het vandaan? Hoe zit het met dierenwelzijn en hygiëne? In de slagerij kunnen deze vragen perfect beantwoord worden, als er genoeg kennis is van de vleesketen. Dat geeft vertrouwen naar je klant!

Veehouders

Lees hoe twee veehouders hun dieren houden en omgaan met dierenwelzijn.

Peter Lutke Veldhuis

Vleesvee Integratie Twente bv – Oldenzaal

bekijk
Merel Postma

Livar, het Limburgs kloostervarken

bekijk
Reguliere varkenshouderij

“Realiseer je dat de wijze waarop varkens gehouden worden afhangt van het soort of ras varkensvlees dat in je slagerij wordt ingekocht.”

 

“Regulier varkensvlees komt van dieren die geen daglicht zien, niet naar buiten kunnen, minder ruimte en geen afleidingsmateriaal hebben.”

Slager die zijn eigen vee uitkiest
Naar het slachthuis

Als de dieren klaar zijn voor de slacht, worden ze naar het slachthuis vervoerd. Er zijn wettelijke regels over de reisduur, rusttijden, extreme temperaturen, hoeveel dieren die vervoerd mogen worden en de kwaliteit van het transportmiddel. Een voorbeeld is dat alleen gezonde dieren vervoerd mogen worden.

Na het transport worden de dieren uitgeladen. Ze komen in stallen terecht. Dieren moeten altijd drinken hebben en beschermd worden tegen het weer (hitte en regen). De stallen zorgen ervoor dat ze tot rust komen.

Een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onderzoekt de dieren op gezondheid en welzijn en of ze geschikt zijn voor consumptie. Hij kijkt of de dieren goed vervoerd zijn en of ze niet onlangs nog medicijnen hebben gehad.

Het is belangrijk dat er niet veel mest of andere vervuiling op de vacht van rund of schaap zit, om dieren hygiënisch te kunnen slachten. Hiermee wordt het risico op verontreinigen en besmetten van het vlees beperkt. Als dit toch gebeurt, wordt het vlees weggesneden.

Een kwaliteitsmanager aan het woord
Slacht

Het slachten kent veel wettelijke regels rond hygiëne, dierenwelzijn en traceerbaarheid. Om het dier zo min mogelijk stress te bezorgen, wat ook de beste kwaliteit vlees oplevert, wordt de slacht zorgvuldig uitgevoerd door speciaal opgeleide medewerkers. Daarnaast is hygiëne belangrijk om besmetting of verontreiniging van het vlees te voorkomen.

Verdoven
Steken en ontbloeden
Huid of haar verwijderen
Maagdarmpakket verwijderen
Karkas keuren
De stappen van de slacht

De slacht bestaat uit een aantal stappen.

Bedwelmen door een schietmasker

Steken en laten leegbloeden

Verwijderen van huid

Verwijderen van het darmpakket

Keuren van het karkas

Vlees verwerken

Na de slacht wordt het vlees verwerkt tot technische delen en verder verwerkt. Dit kan in de slachterij maar ook door een gespecialiseerd bedrijf, zoals een uitsnijderij of een vleeswarenproducent.

Vleesverwerking
Hygiëne
Hygiëneregels
Vlees inkopen

Voordat je vlees inkoopt, wordt het vaak nog bewerkt. Na de slacht wordt het vlees uitgesneden. Dit gebeurt vaak bij een uitsnijderij. Het vlees komt daarna vooral in kratten en verpakte delen bij een grossier of groothandel terecht. Je kunt vlees(waren) bij verschillende soorten bedrijven inkopen. Elk bedrijf heeft zijn eigen voordelen.

1

Een grossier of groothandel heeft een breed assortiment en levert vaak andere producten, zoals kruiden.

2

Een zelfslachtende slager kan maatwerk leveren en je alles over de herkomst en wijze van slachten vertellen.

3

Een uitsnijderij levert de snit die jij wenst.

4

Door  rechtstreeks af te nemen bij een slachterij, houd je de vleesketen kort, waardoor je vers vlees inkoopt met een goede houdbaarheid.

5

Een vleeswarenproducent (soms een collega-slager) kan vlees op de gewenste manier leveren, bijvoorbeeld volgens een recept of speciaal verpakt.

Interview branche erkende meesterslager

Herman ter Weele over vleesketen

bekijk
Traceerbaarheid

Je kunt de herkomst van vlees traceren door middel van een lot- of partijnummer. Dit nummer staat op de verpakking van het vlees of de geleidebon die bij de levering zit. Als er iets mis is met een product, meld je dit bij de leverancier.

 

Beeld: Vion N.V.

Door het lotnummer kan de leverancier achterhalen van welke specifieke dieren het vlees afkomstig is. Als het nodig is, kan het zo uit de handel worden gehaald. Dit noem je een recall.

Bij vers vlees moet de leverancier informatie over de herkomst meeleveren. Dit gaat om de plaats waar de dieren zijn geboren, waar ze werden gehouden en waar ze werden geslacht. Deze informatie kun je communiceren naar de klant.

 

Beeld: Vion N.V.

Om over na te denken…

De vleesketen bestaat uit een aantal schakels: veehouders, transport, slacht en vleesverwerking. Hoe minder stress een dier tijdens het houden en slachten ervaart, hoe beter de vleeskwaliteit is. Sommige slagers houden of slachten zelf hun vee of ze kiezen zelf hun vee uit. Als de dieren klaar zijn voor de slacht, worden ze naar het slachthuis vervoerd. Het slachtproces bestaat uit een aantal stappen: verdoven, steken en ontbloeden, huid of haar verwijderen, maagdarmpakket verwijderen en het keuren van het karkas. Daarna wordt het karkas uitgesneden en verwerkt. Dit kan bij verschillende bedrijven worden gedaan. Je kunt de vlees traceren met een lot- of partijnummer.

1

Welke schakels van de vleesketen kun je benoemen?

2

Wat vragen klanten over de herkomst van het vlees of de vleesketen?

3

Wat vertel je klanten over de herkomst of de vleesketen?

4

Wat weet je over het dierenwelzijn van het vlees dat je verkoopt?

5

Wat weet je over de hygiëne of veiligheid van het vlees dat je verkoopt?

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Bezoek een slachthuis

Bezoek een slachthuis, het liefst van waar jullie vlees vandaan komt. Stel vragen en schrijf op welke informatie interessant zou kunnen zijn voor klanten. Op welke manier worden de stappen van de slacht uitgevoerd? Hoe wordt er met dierenwelzijn omgegaan? Hoe wordt er met hygiëne omgegaan? Deel deze informatie met je collega’s.

Bepaal de herkomst van vlees

Kies een stuk vlees dat je in de slagerij verkoopt. Zoek informatie over het vlees op. Achterhaal waar het dier gehouden is en waar het dier geslacht is. Vraag jezelf af hoe je deze informatie kunt gebruiken om klanten te informeren. Vertel deze informatie aan een klant in de slagerij. Hoe reageerde de klant? Deel je ervaring met je collega’s.

like & reageren
Inloggen