Veel mensen denken bij een lekker stukje vlees meteen aan wijn. Vlees en wijn passen goed bij elkaar. Waarom is dit eigenlijk zo? Hoe geef je de klant een optimale smaakbeleving door jouw vlees met een goede wijn te combineren? Lees in dit magazine waarom collega-slagers wijn verkopen.
Keurslager Jaap Landman
Ik verkoop drie soorten Italiaanse wijn in mijn winkel. Dit doe ik sinds ik ben benaderd door een delicatessenwinkel uit dezelfde plaats. Zij verkopen nu mijn Italiaanse worsten en ik verkoop hun wijn. We hebben allebei voordeel van de samenwerking en het zorgt ook voor een totaalplaatje voor de klant. Het is leuk en makkelijk voor de klant als ze meteen een goede wijn voor bij hun vlees kunnen kopen.
De klanten reageren enthousiast op de wijnverkoop. Ze weten dat de kwaliteit van de wijn goed is, omdat ze de delicatessenwinkel ook goed kennen. Klanten van de delicatessenwinkel komen nu ook bij mij in de winkel.
Ik haal wel wat extra omzet uit de verkoop van wijn, maar niet heel veel. Het gaat me vooral om de smaakbeleving van de klant. Een goede wijn maakt je vlees namelijk beter. De wijn ondersteunt het vlees en waardeert je vlees op. Als klanten zelf een wijn bij het vlees gaan zoeken, kan dit een verkeerde zijn. Je vlees komt dan niet goed tot zijn recht.
Keurslager Jaap Landman
"Het verkopen van wijn verbreedt niet alleen je assortiment, maar verrijkt het ook. Een geschikte wijn maakt de smaak van je vlees beter."
"In mijn slagerij komen zelfs klanten die vegetariër zijn. Ze komen speciaal voor de lekkere wijn."
"Het vlees blijft natuurlijk mijn hoofdzaak, maar ik haal wel extra omzet en een margeverbetering uit de wijnverkoop."
"De wijnverkoop geeft een stukje extra service naar de klanten. Ze hoeven niet meer naar een aparte winkel voor hun wijn."
Hans Melissen
Om de klant een ultieme smaakbeleving te laten ervaren, is het belangrijk dat je het vlees met een geschikte wijn combineert. Er is een aantal basiscombinaties van wijn en vlees die goed bij elkaar passen. Proef zelf ook, zodat je de klant nog beter kunt adviseren. Als je een wijngids koopt of inspiratie opdoet bij een slijter, leer je de termen kennen om de smaak van wijn te omschrijven.
Lamsvlees heeft een specifieke smaak, waar strakke droge rode wijnen goed bij passen.
Rundvlees heeft een stevige structuur, waardoor stevige rode wijnen hier goed bij passen.
Kalfsvlees heeft een fijne zachte smaak. Kies daarom voor een niet al te zware en fruitige wijn.
Varkensvlees kan heel verschillend smaken. Meestal passen lichte rode en droge witte wijnen hier goed bij.
Gevogelte is vrij licht van smaak, waardoor een frisse fruitige wijn hier goed bij smaakt.
De bedrijfsstrategie is het uitgangspunt voor de wijnverkoop. Als je bijvoorbeeld een biologische slagerij hebt, is het logisch om ook biologische wijn te verkopen. Bedenk daarom goed waarom je wijn inzet en hoe je dat gaat doen. Wil je alleen wijn verkopen in de winkel of ook bij de catering? Welke soorten wijn ga je verkopen en in welke prijsstelling?
Zorg ervoor dat je kennis over de wijn die je verkoopt goed is. Je moet de klanten kunnen adviseren. Neem deel aan wijncursussen, bezoek wijnbeurzen en proef zelf. Denk na over hoe je de kennis over de wijn in het team kunt verspreiden. Zorg je ervoor dat er één wijnspecialist is of wil je dat iedereen in het team deze kennis heeft?
Je kunt wijn op verschillende manieren inkopen. Je kunt een samenwerking aangaan met een slijter of delicatessenwinkel, maar je kunt de wijn ook inkopen bij een groothandel. Er zijn zelfs slagers die hun wijn zelf importeren vanuit het buitenland.
Wees op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom alcoholverkoop. Het is verboden om alcohol te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Als je dit toch doet, riskeer je een hoge boete. Je mag geen glazen alcohol verkopen of laten proeven. Zolang je dichte flessen wijn verkoopt valt het onder detailhandel.
Wijn verkopen doe je er niet zomaar even naast. Het is een bewuste keuze die je maakt. Er zijn veel zaken waar je over na moet denken. Dit kost tijd en aandacht.
Dirk van Tol
Wijn kun je op verschillende manieren in je winkel promoten.
Presenteer de wijn op een leuke manier. Richt een wijnkast in, zet flessen wijn tussen het vlees of op een statafel.
Adviseer de klant een geschikte wijn voor bij het vlees dat hij koopt en vertel waarom deze zo lekker smaakt bij het vlees.
Maak een paar mooie folders over de wijnen die je verkoopt. Zet ze op een zichtbare plaats of geef ze mee aan de klanten.
Promoot de wijn op je internetpagina, webshop of op Facebook. Zo bereik je meer mensen die weten van je wijnverkoop.
Verkoop de wijn als onderdeel van een pakket. Je kunt een cadeaupakket maken, maar ook een compleet barbecue- of tapaspakket.
Leuk dat je enthousiast bent over wijnverkoop in de slagerij. Als jullie al wijn verkopen of mocht dit in de toekomst het geval zijn, probeer dan je enthousiasme hierover over te brengen naar de klant.
Het verkopen van wijn past niet bij elke slagerij. Als jullie al wel wijn verkopen, zet je hier dan wel voor in, zodar de wijnverkoop echt iets bijdraagt.
Wijn en vlees passen qua smaak goed bij elkaar. Wijnverkoop verbreedt en verrijkt het assortiment. Een goede combinatie geeft de klant een ultieme smaakbeleving. Je kunt bepaalde klanten aantrekken en meer omzet en margeverbetering halen.Het is ook extra service naar klanten toe.Er zijn een aantal basiscombinaties van wijn en vlees die goed bij elkaar passen.
Als uitgangspunt voor de wijnverkoop neem je de bedrijfsstrategie. Je kennis over de wijn die je verkoopt houd je op peil door deel te nemen aan wijncursussen, wijnbeurzen te bezoeken en zelf te proeven. Wijn kun je inkopen bij de groothandel of wijnhuis, maar je kunt ook een samenwerking aangaan met een slijter. Je moet rekening houden met de wet- en regelgeving rondom alcoholverkoop. Wijn kun je op verschillende manieren promoten.
Verkoop je wijn? Zo ja, hoe? Zo nee, zou je wijn willen verkopen?
Wat voor vragen stellen klanten over wijn?
Hoe reageren de klanten op de wijnverkoop?
Waarom past wijnverkoop wel of niet bij de slagerij?
Welke manier van inkoop heeft je voorkeur?
Wijn proeven
Vraag je werkgever of je de wijn mag proeven die jullie verkopen of gaan verkopen in de slagerij. Proef de wijn ook in combinatie met het vlees dat jullie verkopen. Proef de wijn en het vlees eerst los van elkaar en dan in combinatie. Probeer de smaken te omschrijven. Denk na over hoe je de wijn zou kunnen adviseren aan een klant.
Kennis opdoen over wijn
Ga op bezoek bij een (andere) slager die wijn verkoopt of een slijter. Vraag wat zij weten van het combineren van wijn en vlees en of ze tips hiervoor hebben.Je kunt ook een wijngids of een boek over wijn en vlees lezen. Zo kun je de klanten straks goed adviseren.