E-mailadres
Wachtwoord

Heb je nog geen account?
REGISTREER JE NU!
E-mailadres
Dit adres is bij ons niet bekend
[forgotPassText]
terug
magazine
Wijn
in dit magazine
  • Redenen om wijn te verkopen
  • Smaakbeleving en smaakcombinaties
  • Manieren om wijn in te zetten
  • Wijn promoten

Veel mensen denken bij een lekker stukje vlees meteen aan wijn. Vlees en wijn passen goed bij elkaar. Waarom is dit eigenlijk zo? Hoe geef je de klant een optimale smaakbeleving door jouw vlees met een goede wijn te combineren? Lees in dit magazine waarom collega-slagers wijn verkopen. 

 

Jaap Landman

Keurslager Jaap Landman

bekijk
Redenen om wijn te verkopen

"Het verkopen van wijn verbreedt niet alleen je assortiment, maar verrijkt het ook. Een geschikte wijn maakt de smaak van je vlees beter."


"In mijn slagerij komen zelfs klanten die vegetariër zijn. Ze komen speciaal voor de lekkere wijn."

"Het vlees blijft natuurlijk mijn hoofdzaak, maar ik haal wel extra omzet en een margeverbetering uit de wijnverkoop."


"De wijnverkoop geeft een stukje extra service naar de klanten. Ze hoeven niet meer naar een aparte winkel voor hun wijn."

Smaakbeleving

Hans Melissen

Smaakcombinaties

Om de klant een ultieme smaakbeleving te laten ervaren, is het belangrijk dat je het vlees met een geschikte wijn combineert. Er is een aantal basiscombinaties van wijn en vlees die goed bij elkaar passen. Proef zelf ook, zodat je de klant nog beter kunt adviseren. Als je een wijngids koopt of inspiratie opdoet bij een slijter, leer je de termen kennen om de smaak van wijn te omschrijven.

1

Lamsvlees heeft een specifieke smaak, waar strakke droge rode wijnen goed bij passen.

2

Rundvlees heeft een stevige structuur, waardoor stevige rode wijnen hier goed bij passen.

3

Kalfsvlees heeft een fijne zachte smaak. Kies daarom voor een niet al te zware en fruitige wijn.

4

Varkensvlees kan heel verschillend smaken. Meestal passen lichte rode en droge witte wijnen hier goed bij. 

5

Gevogelte is vrij licht van smaak, waardoor een frisse fruitige wijn hier goed bij smaakt.

Maak een bewuste keuze

Wijn verkopen doe je er niet zomaar even naast. Het is een bewuste keuze die je maakt. Er zijn veel zaken waar je over na moet denken. Dit kost tijd en aandacht.

Bedrijfsstrategie
Kennis
Inkoop
Wet- en regelgeving
Wijn inzetten binnen de bedrijfsstrategie

Dirk van Tol

Wijn promoten

Wijn kun je op verschillende manieren in je winkel promoten.

Presenteer de wijn op een leuke manier. Richt een wijnkast in, zet flessen wijn tussen het vlees of op een statafel. 

Adviseer de klant een geschikte wijn voor bij het vlees dat hij koopt en vertel waarom deze zo lekker smaakt bij het vlees.

Maak een paar mooie folders over de wijnen die je verkoopt. Zet ze op een zichtbare plaats of geef ze mee aan de klanten. 

Promoot de wijn op je internetpagina, webshop of op Facebook. Zo bereik je meer mensen die weten van je wijnverkoop.

Verkoop de wijn als onderdeel van een pakket. Je kunt een cadeaupakket maken, maar ook een compleet barbecue- of tapaspakket.

Denk je dat wijnverkoop in de slagerij waar je werkt een toegevoegde waarde zou hebben?
Ja
0%
Nee
0%
bekijk feedback
Om over na te denken

Wijn en vlees passen qua smaak goed bij elkaar. Wijnverkoop verbreedt en verrijkt het assortiment. Een goede combinatie geeft de klant een ultieme smaakbeleving. Je kunt bepaalde klanten aantrekken en meer omzet en margeverbetering halen.Het is ook extra service naar klanten toe.Er zijn een aantal basiscombinaties van wijn en vlees die goed bij elkaar passen.

Als uitgangspunt voor de wijnverkoop neem je de bedrijfsstrategie. Je kennis over de wijn die je verkoopt houd je op peil door deel te nemen aan wijncursussen, wijnbeurzen te bezoeken en zelf te proeven. Wijn kun je inkopen bij de groothandel of wijnhuis, maar je kunt ook een samenwerking aangaan met een slijter. Je moet rekening houden met de wet- en regelgeving rondom alcoholverkoop. Wijn kun je op verschillende manieren promoten.

1

Verkoop je wijn? Zo ja, hoe? Zo nee, zou je wijn willen verkopen?

2

Wat voor vragen stellen klanten over wijn?

3

Hoe reageren de klanten op de wijnverkoop?

4

Waarom past wijnverkoop wel of niet bij de slagerij?

5

Welke manier van inkoop heeft je voorkeur? 

Swipe voor meer tips
Aan de slag

Wijn proeven
Vraag je werkgever of je de wijn mag proeven die jullie verkopen of gaan verkopen in de slagerij. Proef de wijn ook in combinatie met het vlees dat jullie verkopen. Proef de wijn en het vlees eerst los van elkaar en dan in combinatie. Probeer de smaken te omschrijven. Denk na over hoe je de wijn zou kunnen adviseren aan een klant.

Kennis opdoen over wijn
Ga op bezoek bij een (andere) slager die wijn verkoopt of een slijter. Vraag wat zij weten van het combineren van wijn en vlees en of ze tips hiervoor hebben.Je kunt ook een wijngids of een boek over wijn en vlees lezen. Zo kun je de klanten straks goed adviseren.

like & reageren
Inloggen